Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Noční prohlídky hradu Svojanov

13.06.2015 Svojanov

Chcete být u toho, když se na hrad vrátí jeho poslední soukromý majitel? Pak si nenechte ujít další oživené prohlídky."Na sobotu 13. června připravujeme noční prohlídky. Návštěvníky přenesou do atmosféry konce 19. století, kdy panství patřilo manželům Haascheovým," potvrdil kastelán hradu Miloš Dempír. František Antonín Haasche, poslední soukromý majitel sídla, koupil hrad jako dárek pro svou…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Chcete být u toho, když se na hrad vrátí jeho poslední soukromý majitel? Pak si nenechte ujít další oživené prohlídky.

"Na sobotu 13. června připravujeme noční prohlídky. Návštěvníky přenesou do atmosféry konce 19. století, kdy panství patřilo manželům Haascheovým," potvrdil kastelán hradu Miloš Dempír. František Antonín Haasche, poslední soukromý majitel sídla, koupil hrad jako dárek pro svou manželku Carolinu.  Jelikož byl obchodník a chemik, většinu času trávil ve Vídni. Carolina, rozená Gottlová, pocházela z východočeského zámku v Zámrsku. "Když se za ním přestěhovala do Vídně, tak si velice těžce zvykala na nové prostředí. Aby ji František Antonín přiblížil k jejímu domovu, zakoupil pro ni celé svojanovské panství s hradem," uvedl kastelán. Aby se Carolině na Svojanově líbilo, nechal pokoje i vyzdobit malbami, velice podobnými těm, které měla v rodném Zámrsku. "Příběh se odvíjí právě v době, kdy hrad obnovovali, aby zde mohli občasně pobývat," poznamenal Miloš Dempír.

O tom, jak tato epizoda z historie hradu skončí, se mohou přesvědčit návštěvníci přímo na nočních oživených prohlídkách. "První je plánovaná na 18.30 hodin, další po pětačtyřiceti minutách. Zájemci o noční prohlídky si už mohou místa rezervovat, nejlépe na e-mailové adrese info@svojanov.cz nebo na telefonních číslech správy hradu," dodal kastelán.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete