Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Cesta na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu

Malenovice

Neopakovatelný výhled na hřebeny a údolí Beskyd, Jeseníky až po Západní a Vysoké Tatry vás čeká z vrcholku Lysé hory v Beskydech.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Lysá hora
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Frýdek-Místek
Obec
Malenovice

Fotogalerie k článku

Až budete mít chuť na pořádný výšlap, určitě se vydejte na královnu Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu. Na vrcholku Lysé hory se nachází meteorologická stanice, televizní vysílač, pracoviště horské služby, několik horských chat a občerstvovacích zařízení. Najdeme zde také pamětní desky věnované turistům, kteří zahynuli za okupace.

Turistická cesta na vrchol Lysé hory

Výstup nahoru zahájíme v obci Malenovice. Pokud jedete autem, můžete jej zdarma zaparkovat u restaurace Rajská bouda. Jestliže jedete autobusem, vystupte na konečné Malenovice-Satina. Na vrchol Lysé hory se zvolna vydáme po žluté turistické značce. Asi po půl kilometru můžeme mírně sejít z cesty a podívat se na nádherné Slatinské vodopády, z naší cesty jsou poměrně dobře dostupné, stačí se na chvíli odpojit od trasy a jít podél potoku. Od rozcestníku, na kterém se napojíme zpět na původní trasu, začíná o něco prudší stoupání lesní kamenitou cestou. Za nedlouho potkáme vyhlášenou hospůdku U Veličků. Půjdeme-li dále po žluté trase, narazíme na jeskyně zvané Ondrášovy díry. Tyto jeskyně jsou bohužel veřejnosti nepřístupné, nezbývá nám tak nic jiného, než si je prohlédnout zvenku. Důležitým bodem naší túry je Lukšinec, a to proto, že odsud už budeme následovat červenou turistickou značku (ta původně začíná v Ostravici, odkud se můžete na Lysou horu také vydat). Od Lukšince se nám cesta dost klikatí, za to nám ale nabízí ty nejkrásnější výhledy na celé okolí Beskyd. Za nedlouho už spatříme také vrchol hory, na kterém se tyčí televizní vysílač. Odtud už je to k vytouženému cíli necelý kilometr. 

Pokochejte se výhledem do okolí

Na vrcholu na nás samozřejmě čeká mimo výhledu do širého okolí a také zasloužené občerstvení. Z vrcholu Lysé hory je vidět na všechny strany, v merku tady máme například vrcholy Kobylanka, Zimný, Malchor nebo Smrčina. Je možné, že se vám na Lysé hoře zalíbí a vy nebudete chtít jít dolů, v takovém případě se můžete ubytovat v jedné z horských chat, které se na vrcholu nachází. 

Mapa

Zajímavé akce v okolí

STADA EXPO 2024 - Třinec

07.09.2024 - 09.09.2024
Třinec

Farmaceutická společnost STADA zanedlouho otevře své dveře pro veřejnost v rámci výstavy STADA EXPO 2024. Tuto…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

neděle 8. září

Dnes má svátek Mariana

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete