Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum panenek a medvídků - Troskovice

Troskovice

Sběratelka Naďa Šimková se rozhodla ukázat svou chloubu veřejnosti a otevřela Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích.

Adresa a kontaktní informace

Web:
www.muzeumpanenek.cz
Adresa:
Troskovice 40
E-mail:
muzeum.panenek@seznam.cz
Tel.:
+420 72 4 5 77 389

Fotogalerie k článku

Každá holčička má doma alespoň jednu panenku. Panenky nejsou záliba jen malých holčiček, ale i těch velkých a původně vlastně vůbec nebyly na hraní. Sloužily jako ozdoby krásných pokojů a byly tak vzácné a drahé, že se jich děti nemohly dokonce ani dotknout. Umělecké panenky bývají precizně vypracované a často nesou skutečnou podobu dítěte. Teprve komunistický režim je označil jako buržoazní přežitek a udělal z nich pouhé hračky. Sběratelka Naďa Šimková se rozhodla ukázat svou chloubu veřejnosti a otevřela Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích.

Panenky jsou zde rozděleny podle materiálu. Byly hlavně z takzvaného papírmaše. Z drcených papírů, vody a lepidla se udělala hlavička. Tělíčko většinou šily maminky nebo babičky. Panenky z celuloidu mají v muzeu zvláštní expozici. Tyto panenky jsou neobvyklé tím, že jsou velmi lehké a hořlavé, proto se jim také lidově říkalo plaváčci. Dodnes nejvyhledávanějšími okrasnými panenkami jsou ty porcelánové. Vynikaly především nádhernýma flirtujícíma očima. Panenky nesloužily ale jenom na ozdobu. Zajímavým exemplářem sbírky, je stará panenka, která sloužila jako pomůcka pro porodní asistentky a nastávající maminky. Byla vyrobena už v roce 1900 a má dokonce odpovídající váhu novorozeněte. 

To historie medvídků je mnohem kratší a méně komplikovaná. Slávu medvídkům přinesl hlavně americký prezident Theodor Roosevelt, jehož oblíbenému medvídkovi se začalo říkat Teddy. Jejich průmyslová výroba začala až okolo roku 1900. Měli trojúhelníkovou hlavu, těla byla z plyše a oči byly buď knoflíkové nebo skleněné. U novějších typů byla uvnitř těla krabička, která umožňovala medvídkovi bručet.

Do Troskovic se nejlépe dostanete autem. Muzeum se nachází 500 metrů pod hradem Trosky. Nejbližší železniční zastávka se nachází v Melechovicích a je vzdálená asi 5 kilometrů po žluté turistické trase.

Otevřeno mají celý týden mimo pondělí od 10 do 16 hodin.  Vstupné pro dospělého vyjde na 100 korun, pro dítě na 70 korun.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

08.09.2024 - 08.09.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Sváteční auto moto farmářské a bleš…

28.10.2024 - 28.10.2024
Obec Tuhaň na Semilsku…

Akce s více než 45letou tradicí, dříve známá pod názvem - ,,burza Chuchelna,,. Nyní v obci Tuhaň na Semilsku, rodná…

« zpět na seznam položek

Sdílet

neděle 8. září

Dnes má svátek Mariana

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete