Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Okoř

Okoř

Malebná zřícenina bývalého gotického hradu Okoř se nalézá v okrese Praha- západ, asi 4 km severně od městečka Buštěhrad. Jeho počátky spadají do 13. století, kdy zde stál původní hradní objekt s výstavnou kaplí. Na Okoř je cesta…Dnešní podoba hradu pochází z přestavby, kterou kolem roku 1359 provedl jeho tehdejší majitel, bohatý pražský měšťan František Rokycanský ze Starého Města praž…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Okoř
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Praha-západ
Obec
Okoř
Telefon

Fotogalerie k článku

Malebná zřícenina bývalého gotického hradu Okoř se nalézá v okrese Praha- západ, asi 4 km severně od městečka Buštěhrad. Jeho počátky spadají do 13. století, kdy zde stál původní hradní objekt s výstavnou kaplí.

Na Okoř je cesta…

Dnešní podoba hradu pochází z přestavby, kterou kolem roku 1359 provedl jeho tehdejší majitel, bohatý pražský měšťan František Rokycanský ze Starého Města pražského. Příslušníci bohatých rodin si v okolí Prahy ve snaze vyrovnat se šlechticům budovali v průběhu 14. století četná výstavná sídla. Okoř patřil mezi ty největší. Do podoby hradu se významně zapsali koncem 15. století páni z Donína, kteří v 15. století zvýšili obranyschopnost Okoře, výstavbou vnějšího opevnění a dělostřeleckými baštami. Ve stavebních úpravách pokračovali i Bořitové z Martinic. Důležitou součástí obrany Okoře byl rybník, který jej obklopoval ze tří stran.

Jako mnoho dalších českých hradů i Okoř byl těžce postižen za třicetileté války a noví majitelé jimiž byli jezuité z koleje u sv. Klimenta na Starém Městě pražském jej museli pro své potřeby barokně upravit. Po zrušení řádu Josefem II. v roce 1773 byl hrad ponechán svému osudu a velmi rychle zchátral. V 19. století znamenala zřícenina inspiraci pro mnoho romantických umělců. Od roku 1920 patřil Klubu českých turistů. Zřícenina hradu se rekonstruuje a je přístupná veřejnosti.

Bohatá minulost, pestrá současnost

Hrad je klasickou ukázkou velké blokové dispozice a v době svého vzniku náležel k nejvýstavnějším objektům v zemi. Dominantou zříceniny hradu je ve východní části torzo vysoké hranolové věže se zbytky raně gotické kaple v přízemí.

Zřícenina hradu Okoř je oblíbeným cílem výletníků i cyklistů a zároveň jednou z našich nejzobrazovanějších hradních zřícenin. V letních měsících se zde konají šermířská vystoupení či výpravné bitvy a prostranství před hradem se stává dějištěm festivalů a koncertů. K nejoblíbenějším patří tradiční rozloučení s prázdninami v podobě Festivalu Okoř.

Dnes spravuje trosky hradu Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy.

Pokud byste hledali v okolí ubytování, najdete ho v okolí Prahy.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Trampské Pikovice 2024

14.09.2024 - 14.09.2024
Ke Stezce

31. ročník Festivalu trampských, country a folkových skupin.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 8. září

Dnes má svátek Mariana

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete