Statistika našeho portálu

  • 103 077 Akcí v kalendáři
  • 5 389 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Židovský hřbitov Česká Lípa

Česká Lípa

Do dnešní doby se dochoval starý židovský hřbitov mezi ulicemi U Střelnice a Roháče z Dubé.Hřbitov byl založen za městskými hradbami někdy okolo roku 1479. Kolem roku 1758 byl rozšířen a užíván až do roku 1905, následně byl založen nový židovský hřbitov v blízkosti městského hřbitova. Za druhé světové války byl jako mnoho jiných židovských památek zdevastován nacisty. Část náhrobků byla dokonce p…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Česká Lípa
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Česká Lípa
Obec
Česká Lípa
Telefon

Fotogalerie k článku

Do dnešní doby se dochoval starý židovský hřbitov mezi ulicemi U Střelnice a Roháče z Dubé.

Hřbitov byl založen za městskými hradbami někdy okolo roku 1479. Kolem roku 1758 byl rozšířen a užíván až do roku 1905, následně byl založen nový židovský hřbitov v blízkosti městského hřbitova. Za druhé světové války byl jako mnoho jiných židovských památek zdevastován nacisty. Část náhrobků byla dokonce použita na zayspání říčního ramene říčky Ploučnice. Zdejší hřbitov je typický pro pohřbívání ve vrstvách.

Dnes na ploše ohrazené opravenou zdí se nachází zhruba 140 náhrobků. Nejpozoruhodnějším náhrobkem je žulový ve tvaru černého jehlanu, označující místo odpočinku rabína a dalších 31 obětí pogromu v roce 1745. Hřbitov je uzamčen.

Nový židovský hřbitov nacházející se v blízkosti městského hřbitova založený v roce 1905 byl užíván až do druhé světové války. V roce 1983 byl bohužel zlikvidován a to bez náhrady i včetně novorománské obřadní síně. Na jeho místě byla vybudována škola.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 19. září

Dnes má svátek Zita

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete