Statistika našeho portálu

  • 103 082 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Provodínské kameny

Provodín

Přírodní památka Provodínské kameny se nachází asi 3 km severně od obce Jestřebí.Provodínských kamenů je celkem šest, ale nejvýraznější a nejnavštěvovanější je vyvřelý čedičový suk Lysá skála, který se někdy nazývá také jako Spící panna. Z určité strany totiž skála opravdu připomíná obličej ležící dívky. Vrchol Lysé skály je přístupný i když ne úplně lehký výstup a poskytuje kruhový výhled do oko…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Provodín
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Česká Lípa
Obec
Provodín
Telefon

Fotogalerie k článku

Přírodní památka Provodínské kameny se nachází asi 3 km severně od obce Jestřebí.

Provodínských kamenů je celkem šest, ale nejvýraznější a nejnavštěvovanější je vyvřelý čedičový suk Lysá skála, který se někdy nazývá také jako Spící panna. Z určité strany totiž skála opravdu připomíná obličej ležící dívky. Vrchol Lysé skály je přístupný i když ne úplně lehký výstup a poskytuje kruhový výhled do okolí.

Dalšími kameny jsou Dlouhý vrch (asi 1 km jihovýchodně od Lysé skály), který posloužil jako výhodné místo pro stavbu vojenských valů za Josefa II. Je také jediným z kamenů na které vystupuje znělec a nikoliv čedič. Puchavec (1,5 km západně od Lysé skály), dříve navštěvován pro výskyt zajímavých nerostů. Meichlův nebo také Michlův vrch (na mapě není uveden) je jen 300 m západně od Lysé skály a stojí pod ním stožár, na jeho úbočí se pak nachází starý čedičový lom. Strausův vrch a Pitrův vrch se pak nacházejí mezi Lysou skálou a Dlouhým vrchem (ani jeden není na mapě přímo uveden).

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 20. září

Dnes má svátek Oleg

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete