Statistika našeho portálu

  • 103 056 Akcí v kalendáři
  • 5 389 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum ve Šlapanicích

Šlapanice

Muzeum Šlapanice, jež je součástí muzea Brněnska, můžeme navštívit ve starobylé budově někdejší šlapanické scholasterie. Budova se zapsala do historie zejména během bitvy tří císařů roku 1805. Sloužila před bitvou jako štáb francouzského maršála Sousta a po bitvě pak byla scholasterie využita jako lazaret pro francouzské raněné. Návštěvníci zde mohou spatřit i pamětní desku - mapu bite…

Adresa a kontaktní informace

Muzeum Šlapanice, jež je součástí muzea Brněnska, můžeme navštívit ve starobylé budově někdejší šlapanické scholasterie. Budova se zapsala do historie zejména během bitvy tří císařů roku 1805. Sloužila před bitvou jako štáb francouzského maršála Sousta a po bitvě pak byla scholasterie využita jako lazaret pro francouzské raněné. Návštěvníci zde mohou spatřit i pamětní desku - mapu bitevních pozic - z Napoleonova velitelského stanoviště na nedalekém vrchu Žuráni.

V muzeu, jež vzniklo roku 1934, se pořádají pestré tématické a výtvarné výstavy, jež jsou často zaměřeny na zdejšího slavného rodáka malíře Aloise Kalvody. Ve vestibulu muzea je nově umístěn restaurovaný koněspřežný kočár vyrobený mezi lety 1890 - 1899 rakouskou firmou BRUNN-H-FISCHER.

K vidění:

  • sezónní a krátkodobé výstav o historií oblasti
  • zajímavá vlastivědná témata
  • výtvarná díla a výsledky sběratelské činnosti

Muzeum Brněnska spravuje tyto pobočky:

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 16. září

Dnes má svátek Ludmila

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete