Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Jana Nepomuckého - Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Římskokatolický kostel sv. Jana Nepomuckého se nachází na tzv. Horském předměstí Nového Města nad Metují na pozemku bývalého hřbitova v ulici Českých bratří.Kostel sv. Jana Nepomuckého byl vystavěn v letech 1736-1738 zásluhou tehdejšího děkana Jana Venclíka. Novostavba kostela vyhořela během války s Pruskem v roce 1745 a musela být nákladně renovována v roce 1775. Za Josefa II. byl kostel zrušen,…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nové Město nad Metují
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Náchod
Obec
Nové Město nad Metují
Telefon

Římskokatolický kostel sv. Jana Nepomuckého se nachází na tzv. Horském předměstí Nového Města nad Metují na pozemku bývalého hřbitova v ulici Českých bratří.

Kostel sv. Jana Nepomuckého byl vystavěn v letech 1736-1738 zásluhou tehdejšího děkana Jana Venclíka. Novostavba kostela vyhořela během války s Pruskem v roce 1745 a musela být nákladně renovována v roce 1775. Za Josefa II. byl kostel zrušen, ale poměrně záhy jej zakoupil hospodářský ředitel zdejšího velkostatku Václav Gottwald. První opravy byly provedeny v roce 1819. Kostel byl dále rekonstruován v letech 1945-1946 a 1961. Roku 1976 byla provedena oprava střechy a výměna střešní krytiny. Kostel má téměř čtvercový půdorys s dvěma nízkými bočními přístavky, které sloužily jako sakristie. Fasádu člení pilastry. Hlavní vchod formuje pískovcová edikula opatřená stylizovaným klenákem ozdobeným motivy biretu a hvězdami. Okna mají ostění z pískovce. Střecha byla původně krytá šindelem, dnes šablonami, střechy přístavků jsou dosud šindelové. Sanktusník byl původně opatřen zvonem, nyní je prázdný. Hlavní oltář je zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Původní barokní tabernákl s akantovými rozvilinami byl později doplněn novějším oválným obrazem patrona kostela. Pod oltářní menzou na stipes se nachází stříbřený reliéf zobrazující scénu shození těla sv. Jana Nepomuckého do Vltavy. Pravý boční oltář je zasvěcen sv. Františku Xaverskému a levý Panně Marii. Malý kůr na klenutém oblouku je přístupný po točitém schodišti a je bez varhan. Vzhledem k terénním úpravám okolí je dnes vchod kostela situován pod úrovní vozovky. Kostel je dnes v majetku držitele novoměstského zámku Josefa M. Bartoně-Dobenína a je přístupný pouze v době májových bohoslužeb a během svatojánské pouti Podskaláků (kolem 16.5.).

 

L.R.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 8. září

Dnes má svátek Mariana

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete