Statistika našeho portálu

  • 103 082 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Klíč

Svor

Výrazná znělcová hora se nachází 3,5 km severně od Nového Boru.Znělcová hora je nejznámější dominantou Lužických hor, má kuželovitý tvar, na jihozápadní straně narušený skalní stěnou dlouhou přes 300 m a vysokou místy až 60 m. Zde se v zimě vytvářejí mohutné ledové záclony, ledopády a rampouchy. Poprvé se v mapách uvídí roku 1720 jako Kleis, český název Klíč se objevuje v průvodci roku 1928. Jmén…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Svor
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Česká Lípa
Obec
Svor
Telefon

Výrazná znělcová hora se nachází 3,5 km severně od Nového Boru.

Znělcová hora je nejznámější dominantou Lužických hor, má kuželovitý tvar, na jihozápadní straně narušený skalní stěnou dlouhou přes 300 m a vysokou místy až 60 m. Zde se v zimě vytvářejí mohutné ledové záclony, ledopády a rampouchy. Poprvé se v mapách uvídí roku 1720 jako Kleis, český název Klíč se objevuje v průvodci roku 1928. Jméno se odvozuje podle praslovanského výrazu "ključ", kterým se označovala vyvěrající voda. Na západní straně vrchu se nacházejí vydatné prameny. Kopec byl kdysi zarostlý lesem, který sice v polovině 19. století úplně vyhořel, ale na jeho místě vyrostl nový smrkový a jedlový les. Jeho velká část bohužel podlehla v 80. letech 20. století vlivem znečištěného ovzduší. Ve vrcholové části pak ještě zkázu lesa dovršil požár v dubnu 1992. V roce 1850 zde svorský nadlesní zřídil první přístřešek a s ním vztyčil i velký dubový kříž. Ten zde vydržel až do roku 1886. V roce 1872 postavil dřevorubec Anton Glücklich na místě přístřešku novou chatku s letním občerstvením. V létě 1893 byla na vrchol vybudována stezka. Poslední přístřeší vzniklo na Klíči v roce 1910. Byla to roubená chatka postavená na nejvyšším místě skalnatého vrcholu. I když bylo její vnitřní zařízení často ničeno vandaly, vydržela zde až do roku 1938. Místní horský spolky se sice dohodly na stavbě nové chaty, ale druhá světová válka tento projekt zmařila a to natrvalo.

Vrchol Klíče poskytuje daleký kruhový výhled.

K vrcholu Klíč se vztahují četné lidové pověsti. Podle některých stával na vrchu hory hrad, jehož zbytky byly patrné prý ještě v 18. století. V historických pramenech a ani povrchový průzkum nic takového neprokázal. Pokud zde nějaké zbytky byly, tak pravděpodobně patřil strážnímu stanovišti, z něhož se ohněm oznamovalo nebezpečí do vnitrozemí. Jiná legenda vypráví o jeskyni, uzavřenou těžkými železnými vraty, ve které měl být ukryt poklad hlídaný velkým černým psem. Jeskyně se otvírala jen jednou v roce, o velikonoční neděli.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 20. září

Dnes má svátek Oleg

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete