Vůně zabijačky zaplaví ulice v centru Prahy 2024
18.01.2024 - 21.01.2024 Praha
Jitrnice, krvavé jelito, prejt, ovarové koleno, škvarky nebo prdelačka. To jsou všechno pochutiny, které neodmyslitelně patří k tradiční české zabijačce. A abyste si ji dosyta užili, nemusíte jezdit ani na vesnici. Stačí zajít od 18. do 21. ledna do Vinohradského Parlamentu, kde mají zabijačkové hody. Tradiční pokrmy v moderním pojetí si budete moci vychutnat v pohodlí restaurace nebo si venku na stojáka dopřát vepřové škvarky v kornoutu či chleba se škvarkovkou a nakládanou cibulí. A chybět nebude ani prodej zabijačkových produktů.
Adresa a kontaktní informace
Fotogalerie k článku
Vesnická zabijačka, to byla v minulosti velká společenská událost. Sešla se na ní nejen celá rodina, ale i přátelé a sousedé. Každý přiložil ruku k dílu, ženy pekly pečivo či připravovaly zeleninu a koření, umývaly sklenice, muži zase měli na starosti vše, co bylo k samotné porážce prasete potřeba. Hlavní úlohu hrál řeznický mistr, kterého si každý předcházel. Zabijačky probíhaly v zimě, protože se díky chladu uchovávalo dobře maso, a trvaly až do masopustního úterý. V dnešní době mrazáků a chladicích boxů se dá prase porazit kdykoliv, ale zimní období k ní přeci jenom stále patří.
Zabijačkové hody nabídnou klasiku v moderním pojetí
A to ví i ve Vinohradském Parlamentu, a tak svou tradiční akci – zabijačkové hody pořádá v polovině ledna. Excelentní tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala opět přichystal pestrou paletu jídel, kterým se jednoduše nedá odolat. Pouze ve čtvrtek 18. ledna se od 10:45 do 15:00 hodin bude podávat polední menu, které nabídne hned několik chodů. Prdelačku, ovarovou česnečku, opečenou jitrnici či opečené jelito, světlý zabijačkový prejt, ovarové koleno a pečený zabijačkový guláš. Od čtvrtka 18. ledna do neděle 21. ledna bude ideální doba zajít na speciální nabídku zabijačkových specialit. V týdnu od 15. hodin a o víkendu po celý den si můžete udělat degustaci díky zabijačkovému platu, které bude obsahovat opečenou jitrnici i jelito, domácí uzené, domácí tlačenku či uzený vepřový jazyk, a ve stejném termínu po celý den budou k dispozici i zabijačkové plněné knedlíky kroupovým prejtem z jelita s dušeným kysaným zelím a nakládaným černým jeřábem. "Každý rok se snažíme českou zabijačku přiblížit našim hostům co nejvíce. Chceme, aby ochutnali vše, co k ní neodmyslitelně patří, a aby se cítili, jako by na ní skutečně byli. Vše je tak naprosto čerstvé a chuťově autentické," přibližuje koncepci akce Jan Pípal.
Venku si dáte škvarky i si koupíte zabijačkové produkty domů
Pro ty, kteří mají rádi atmosféru pouličního bufetu, bude rovněž 18. ledna od 10:00 do 16:00 hodin nachystána teplá prdelačka s vepřovými škvarky v kornoutu, škvarkovou pomazánkou s nakládanou cibulí, tlačený koláč a pečená buchta. A abyste neodešli s prázdnou, domů si budete moci odnést světlou tlačenku, krvavou tlačenku, žemlovou jitrnici, kroupové jelito, domácí škvarky v sádle, domácí prdelačku ve skle či řezníkovu zabijačkovou výslužku.
Líbí se vám tento článek a rádi byste, aby se v rubrice Kalendář akcí zobrazoval mezi prvními?
Pošlete SMS zprávu ve tvaru ATLASCESKA 134500 na telefonní číslo 9033350 a článek tak nikdo nepřehlédne!
Cena SMS zprávy je 50 Kč včetně DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na reklamace@airtoy.cz nebo lince 602 777 555, 9 - 17 hodin, Po-Pá, www.platmobilem.cz. Kontakt na provozovatele: redakce@atlasceska.cz
Další akce v okolí
Mozart na druhou 2025 - Praha
13.01.2025 - 13.01.2025
Alšovo nábř. 79/12, 110…
Rudolfinum, pondělí 13. 1. 2025 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 10.00 hodin
Úvodní orchestrální koncert 2025 - …
18.01.2025 - 18.01.2025
Kostel sv. Šimona a Judy
Úvodní koncert nové sezóny Mezinárodního koncertního cyklu CHARITAS 2025. V sobotu 18. ledna 2025 se můžete těšit na…
Debussy – Strauss – Novák 2025 - Pr…
10.02.2025 - 10.02.2025
Náměstí Republiky 5,…
Obecní dům, pondělí 10. 2. 2025 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 10.00 hodin
SOČR uvádí: Marcel Bárta & Jakub Zi…
14.02.2025 - 14.02.2025
Poupětova 1, 170 00…
DOX+, pátek 14. 2. 2025 v 19.30 hodin