Statistika našeho portálu

  • 103 582 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Poznejte rösti – bramborovou pochoutku vonící po slanině i sýru 2024 - Praha

21.03.2024 - 27.03.2024 Praha

S těstovinami, sýrem a slaninou, cibulovými kroužky, se šunkou a rajskými jablíčky nebo se slaninou, mlékem a kmínem – takové je rösti, švýcarská bramborová pochoutka. Vzdáleně připomíná náš bramborák, ale přípravou se od sebe dost liší. Poznejte, v čem tkví jeho tajemství, a zjistěte, kam si na něj v Praze zajít.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Brambory na Pankráci
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Švýcarská gastronomie je neskutečně bohatá. Co údolí, to trochu jiná jídla a zvyky. Je to dáno vysokými horami, které v zimě oddělovaly od sebe jednotlivé usedlosti. Některé pokrmy jsou však oblíbené po celém území. Jako třeba rösti. Původně tento pokrm pochází z kantonu Bern, kde se podával jako selská snídaně. Odtud se pak rozšířil po celém Švýcarsku a stal se jedním z národních jídel.

Na první pohled připomíná náš tradiční bramborák. Na ten druhý už se od sebe oba pokrmy podstatně liší. Rösti se totiž připravuje z tvrdších brambor varného typu B, kdežto u bramboráku sáhnete po typu C. Brambory se pak strouhají na hrubém struhadle a už se do nich nepřidává žádná mouka a většinou ani celé vejce. "Rösti jsou skutečně pouze nahrubo nastrouhané syrové brambory ochucené pepřem a solí, případně bylinkami, kdežto bramboráky jsou spíš těsto s moukou, vejcem a kořením. A protože je Švýcarsko zemí mléka, používá se na jeho smažení máslo," upřesňuje Lukáš Soukup, šéfkuchař pražské restaurace Brambory, kde se zaměřují na bramborovou osvětu. Kromě syrových brambor se dají použít i uvařené, ale ty se vždy připravují den předem.

Co kanton, to jiná varianta
Oblíbenost rösti dokazuje to, že každý kanton má svou vlastní variantu. V Bernu, odkud bramborové placky pochází, jej obohacují o prorostlou slaninu. V okolí Emmentalu zase používají tenké plátky stejnojmenného sýra, které se pokládají na placky těsně před podáváním a rozpouštějí se pod pokličkou. V Curychu se přidává slanina, cibule, rajčata a kmín, v Appenzellu zase těstoviny. Tato různorodost dokládá, že se jedná o skutečně oblíbené jídlo, které si můžete dát jako hlavní jídlo, ale i jako přílohu.

Švýcarské rösti v pražské restauraci Brambory
Abyste ochutnali pravé švýcarské rösti, nemusíte jezdit za hranice republiky. V restauraci Brambory na Pankráci přichystali na 21. až 27. března speciální akci, na níž vyzkoušíte hned tři druhy – bramborové rösti ala Benedikts křupavou slaninou, zastřeným vejcem a holandskou omáčkou, bramborové rösti z Curychu s telecím blanketem se šalvějí, žampiony a polníčkovým salátem nebo Gruyère Rösti plněné švýcarským sýrem Gruyère, s restovaným špenátem a vepřovou panenkou pečenou ve slanině.

Další akce v okolí

Mozart na druhou 2025 - Praha

13.01.2025 - 13.01.2025
Alšovo nábř. 79/12, 110…

Rudolfinum, pondělí 13. 1. 2025 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 10.00 hodin

Úvodní orchestrální koncert 2025 - …

18.01.2025 - 18.01.2025
Kostel sv. Šimona a Judy

Úvodní koncert nové sezóny Mezinárodního koncertního cyklu CHARITAS 2025. V sobotu 18. ledna 2025 se můžete těšit na…

Debussy – Strauss – Novák 2025 - Pr…

10.02.2025 - 10.02.2025
Náměstí Republiky 5,…

Obecní dům, pondělí 10. 2. 2025 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 10.00 hodin

SOČR uvádí: Marcel Bárta & Jakub Zi…

14.02.2025 - 14.02.2025
Poupětova 1, 170 00…

DOX+, pátek 14. 2. 2025 v 19.30 hodin

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete