Statistika našeho portálu

  • 103 582 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Objevte fígle, jak na super křupavý bramborák 2024 - Praha

24.01.2024 - 30.01.2024 Praha

Česnek, majoránka, sůl, vejce, hladká mouka a především brambory. To jsou základní suroviny pro typicky české bramboráky, které jsou nejlepší ještě teplé a pěkně křupavé. Přesně takové bramboráky přes celý talíř v různých kombinacích můžete ochutnat v restauraci Brambory na Pankráci od 24. ledna.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Restaurace Brambory
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Bramborák je tradiční pokrm, který se zabydlel nejen u nás, ale ve většině slovanských zemích a je oblíben v Německu, Maďarsku i ve Švédsku. Židé jej dokonce mají jako součást chanukového jídla. U našich západních sousedů a v Polsku se navíc připravuje i ve sladké variantě. Náš bramborák je však zásadně slaný a voní po česneku.

Nejlepší bramboráky se dělají na sádle
"Jako jedna ze zásadních ingrediencí bramboráku je česnek. Ten je zasyrova hodně aromatický a ostrý, a tak je lepší z něj nejdříve připravit česnekový konfit. Česnek se vloží do oleje a na nízkou teplotu se táhne, až pěkně změkne. Díky této úpravě i příjemně zesládne. Konfit se pak promíchá s nahrubo nastrouhanými brambory, k nimž se přidají ostatní ingredience," vysvětluje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup.

Co všechno se ovšem musí udělat, aby se bramboráky povedly a byly křupavé? "Důležité je, abychom použili brambory varného typu C. Výborné jsou odrůdy jako Laura, Agrie nebo Longinus. Ty obsahují méně vody a více škrobu," doplňuje Lukáš Soukup. Nahrubo nastrouhané brambory je pak třeba pořádně vymačkat, aby v nich nezbyla žádná tekutina. Typickou vůni jim dodáme čerstvou majoránkou a opraženým kmínem. Bramboráky se pak smaží na rozpáleném sádle alespoň 2 minuty z obou stran.

Bramborákový festival nabídne pět chuťově pestrých chodů
V restauraci Brambory na Pankráci dbají na bramborovou osvětu, a tak nesmí chybět ani speciální akce věnovaná bramborákům. Komu by se nechtělo se s nimi dělat doma, může vyrazit od 24. do 30. ledna na akci, na níž budete moci ochutnat obří bramboráky v zajímavých chuťových kombinacích. Na výběr bude tradiční bramborák do křupava upečený na sádle, bramborák s uzenou krkovicí pečenou na černém pivě, se škvarky, brynzou a kysaným zelím, bramborák s pomalu pečenou vepřovou plecí s BBQ omáčkou, křenovou omáčkou a salátem Coleslaw, mexické chutě přiblíží bramborák s mexickým hovězím chilli s fazolemi, nakládanou červenou cibulí a pikantní grilovanou kukuřicí a poslední chod přinese zajímavou kombinaci bramboráku s pikantními pečenáči z kapra se salátem z kopru a fenyklu s chilli.

Další akce v okolí

Mozart na druhou 2025 - Praha

13.01.2025 - 13.01.2025
Alšovo nábř. 79/12, 110…

Rudolfinum, pondělí 13. 1. 2025 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 10.00 hodin

Úvodní orchestrální koncert 2025 - …

18.01.2025 - 18.01.2025
Kostel sv. Šimona a Judy

Úvodní koncert nové sezóny Mezinárodního koncertního cyklu CHARITAS 2025. V sobotu 18. ledna 2025 se můžete těšit na…

Debussy – Strauss – Novák 2025 - Pr…

10.02.2025 - 10.02.2025
Náměstí Republiky 5,…

Obecní dům, pondělí 10. 2. 2025 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 10.00 hodin

SOČR uvádí: Marcel Bárta & Jakub Zi…

14.02.2025 - 14.02.2025
Poupětova 1, 170 00…

DOX+, pátek 14. 2. 2025 v 19.30 hodin

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete