Statistika našeho portálu

  • 103 394 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Objevte fígle, jak na super křupavý bramborák 2024 - Praha

24.01.2024 - 30.01.2024 Praha

Česnek, majoránka, sůl, vejce, hladká mouka a především brambory. To jsou základní suroviny pro typicky české bramboráky, které jsou nejlepší ještě teplé a pěkně křupavé. Přesně takové bramboráky přes celý talíř v různých kombinacích můžete ochutnat v restauraci Brambory na Pankráci od 24. ledna.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Restaurace Brambory
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Bramborák je tradiční pokrm, který se zabydlel nejen u nás, ale ve většině slovanských zemích a je oblíben v Německu, Maďarsku i ve Švédsku. Židé jej dokonce mají jako součást chanukového jídla. U našich západních sousedů a v Polsku se navíc připravuje i ve sladké variantě. Náš bramborák je však zásadně slaný a voní po česneku.

Nejlepší bramboráky se dělají na sádle
"Jako jedna ze zásadních ingrediencí bramboráku je česnek. Ten je zasyrova hodně aromatický a ostrý, a tak je lepší z něj nejdříve připravit česnekový konfit. Česnek se vloží do oleje a na nízkou teplotu se táhne, až pěkně změkne. Díky této úpravě i příjemně zesládne. Konfit se pak promíchá s nahrubo nastrouhanými brambory, k nimž se přidají ostatní ingredience," vysvětluje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup.

Co všechno se ovšem musí udělat, aby se bramboráky povedly a byly křupavé? "Důležité je, abychom použili brambory varného typu C. Výborné jsou odrůdy jako Laura, Agrie nebo Longinus. Ty obsahují méně vody a více škrobu," doplňuje Lukáš Soukup. Nahrubo nastrouhané brambory je pak třeba pořádně vymačkat, aby v nich nezbyla žádná tekutina. Typickou vůni jim dodáme čerstvou majoránkou a opraženým kmínem. Bramboráky se pak smaží na rozpáleném sádle alespoň 2 minuty z obou stran.

Bramborákový festival nabídne pět chuťově pestrých chodů
V restauraci Brambory na Pankráci dbají na bramborovou osvětu, a tak nesmí chybět ani speciální akce věnovaná bramborákům. Komu by se nechtělo se s nimi dělat doma, může vyrazit od 24. do 30. ledna na akci, na níž budete moci ochutnat obří bramboráky v zajímavých chuťových kombinacích. Na výběr bude tradiční bramborák do křupava upečený na sádle, bramborák s uzenou krkovicí pečenou na černém pivě, se škvarky, brynzou a kysaným zelím, bramborák s pomalu pečenou vepřovou plecí s BBQ omáčkou, křenovou omáčkou a salátem Coleslaw, mexické chutě přiblíží bramborák s mexickým hovězím chilli s fazolemi, nakládanou červenou cibulí a pikantní grilovanou kukuřicí a poslední chod přinese zajímavou kombinaci bramboráku s pikantními pečenáči z kapra se salátem z kopru a fenyklu s chilli.

Další akce v okolí

Královský košt Praha 2024

30.11.2024 - 30.11.2024
Praha

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

SEED Summit 2024 - Praha

21.11.2024 - 21.11.2024
Praha

Konference o podnikání v zemědělství a potravinářství. Zveme vás na SEED Summit 2024. Buďte součástí změny a připojte…

Hraní pro celou rodinu 2024 - Praha

15.11.2024 - 17.11.2024
WPP Campus, Bubenská…

Přemýšlíte, kam o víkendu vyrazit? Tak si nenechte v sobotu 16. a neděli 17. listopadu ujít další ročník populárního…

Klavírní recitál: Balady a romance …

15.11.2024 - 15.11.2024
Sukova síň - Rudolfinum

V Sukově síni pražského Rudolfina dne 15. listopadu 2024 od 19:30 James Lisney uvede na zdejším špičkovém koncertním…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete