Nový lunární rok v restauraci Sia - Praha
03.02.2019 - 05.02.2019 Praha
Den, kdy rok Psa přejde do období Prasete, letos připadá na 5. února. Pod vedením vietnamského kuchaře Kevina Nguyena Viet a šéfkuchaře Jiřího Štifta si kuchařský tým restaurace Sia připravil speciální menu minimálně pro dvě osoby. Na lunární nový rok by totiž nikdo neměl jíst sám.
Adresa a kontaktní informace
Fotogalerie k článku
Pokud se chcete blíže seznámit s tím, jak Asiaté nový rok oslavují, je pro vás tato akce ideální příležitostí. Kde jinde než v restauraci s čínskými a vietnamskými kuchaři byste chtěli tento budhistický svátek oslavit?
Tříchodové menu bude složeno z asijských pokrmů, které kuchaři uzpůsobili evropským chutím. "Ve Vietnamu jedí na lunární rok pokrm podobný naší vepřové tlačence, nicméně chuť je úplně jiná,"říká Jiří Štift a pokračuje: "dále připravují závitky se syrovým vepřovým masem. To jsou ale jídla, která by čeští hosté úplně neocenili."
Součástí prvního chodu bude vietnamský rýžový koláč Banh Chung s mungo fazolemi a vepřovým masem. Podobně jako většina pokrmů ze slavnostního menu je opředen po generace tradovanou legendou. Když si král Hùng Vương vybíral svého nástupce, požádal každého ze svých 18 synů, aby připravili pokrm hodný darovat předkům. Princ, který připraví nejlepší jídlo, získá trůn. A tak synové cestovali po světě a hledali ty nejlepší a nejdražší ingredience. Nejmladší syn Liêu však byl chudý a žil na venkově. Inspirován snem vymyslel pokrm, který obsahoval ty nejobyčejnější ingredience, a to rýži z okolních polí, mungo fazole a vepřové maso. Pokrm pak zabalil do zelených listů a vytvaroval z něj jeden kulatý dort.
Tímto jednoduchým koláčem, který si na rozdíl od exotických jídel, může připravit každý Vietnamec, si Liêu získal nejen otcovo srdce, ale také trůn. V restauraci Sia ho bude připravovat kuchař Kevin Nguyen Viet Lam a prozatím jeho chuť nezná ani šéfkuchař Jiří Štift. Svému kolegovi plně důvěřuje a na nový pokrm se těší společně s hosty.
Součástí druhého chodu budou dlouhé nudle, které jsou symbolem dlouhověkosti, a samozřejmě ryba. Ta se v Asii servíruje vždy celá s ocasem i hlavou. Hlava symbolizuje dobrý začátek a ocas šťastný konec čehokoliv, co rodinu v novém roce čeká. I kdyby byla ryba sebelepší, mají stolující nechat alespoň malý kousek na talíři. To podle tradice v Číně zaručí hojnost a dostatek po celý další rok. V restauraci SIA se bude podávat mořský vlk vařený na páře.
Líbí se vám tento článek a rádi byste, aby se v rubrice Kalendář akcí zobrazoval mezi prvními?
Pošlete SMS zprávu ve tvaru ATLASCESKA 117355 na telefonní číslo 9033350 a článek tak nikdo nepřehlédne!
Cena SMS zprávy je 50 Kč včetně DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na reklamace@airtoy.cz nebo lince 602 777 555, 9 - 17 hodin, Po-Pá, www.platmobilem.cz. Kontakt na provozovatele: redakce@atlasceska.cz
Další akce v okolí
Klavírní recitál: Balady a romance …
15.11.2024 - 15.11.2024
Sukova síň - Rudolfinum
V Sukově síni pražského Rudolfina dne 15. listopadu 2024 od 19:30 James Lisney uvede na zdejším špičkovém koncertním…
Zažijte kouzelnou lední show s Malý…
16.11.2024 - 16.11.2024
Centrum Černý Most
Centrum Černý Most letos přináší kouzlo Vánoc v podobě nezapomenutelného zážitku inspirovaného nadčasovým příběhem…
S rydlem v ruce / Neděle pro rodiny…
17.11.2024 - 17.11.2024
Pragovka Gallery
Přijďte 17.11. v 15:00 do Pragovka Gallery na tradiční neděli pro rodiny s dětmi a objevte s námi techniku linorytu.
Agadir: Na strunách naděje, Igor Po…
22.11.2024 - 22.11.2024
Knihovna Václava Havla
ZA OSOBNÍ ÚČASTI AUTORA! Hudebně poetické pásmo na základě knih Náš čas vypršel a Můj první kryt.