Statistika našeho portálu

  • 103 125 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Mostečané mají poslední příležitost poznat příběhy klimatických hrdinek 2024 - Most

24.09.2024 - 30.09.2024 Most

Častější nucené dětské sňatky nebo méně času stráveného ve škole - to jsou jen některé příklady toho, jak se klimatická krize dotýká žen a dívek po celém světě. Poukazuje na to výstava organizace CARE „Klimatické hrdinky“, kterou je možné vidět v OC Central Most už jen týden, tedy do konce září.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Most
Obec
Most

Výstava v OC Central Most návštěvníkům představuje klimatické hrdinky – ženy a dívky, které se dokázaly přizpůsobit problémům, které s sebou klimatická změna přináší, a to především v oblasti zemědělství. Výstava uvádí nádherné velkoplošné fotografie spříběhy žen z různých částí světa, od Latinské Ameriky, Asii až po Afriku. 

Ženy a dívky po celém světě pociťují neúrodu, živelné katastrofy i další potíže související se změnou klimatu často více než muži. Například v Somálsku musí kvůli suchu chodit dívky až 7 hodin denně pro vodu, místo aby seděly ve školních lavicích. V Bangladéši způsobily vlny horka růst počtu nucených sňatků o 50 %, týkají se přitom dívek ve věku pouhých 11-14 let.   

"Dříve mělo období setí svá data a měsíce. Nyní prší, i když pršet nemá," říká sedmapadesátiletá Virginie, domorodá farmářka a eko feministka, která vede svou komunitu k adaptaci na důsledky změny klimatu v Ekvádoru. "V našem společenství jsou to ženy, kdo podniká kroky," dodává.  

A není to jediný příklad. Jak ve své kampani upozorňuje organizace CARE, právě ženy mohou být často hybateli změn, které pomohou společnosti se změnám klimatu přizpůsobit. Například právě v oblasti, kde žije Virginie založila organizace CARE vůbec první agroekologickou školu pro ženy.  

Kampaň upozorňuje, že pokud si uvědomíme, že ženy nejsou pouze oběti, ale také součástí řešení, můžeme na změny klimatu i prohlubování genderových nerovností efektivněji reagovat. Veřejnost by se proto měla nejen zasazovat o rovné zastoupení žen a mužů v klimatických orgánech, ale také podporovat takové strategie či financované sbírky a projekty, které rovnost žen a mužů zohledňují.  

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete