Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Koncert proti totalitě - Praha

17.11.2019 Praha

HAMU chystá Koncert proti totalitě. Na koncertě tradičně zazní skladby autorů, jejichž životy a tvorbu poznamenaly totalitní režimy či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví. Díla těchto slavných skladatelů zazní 17. listopadu od 19.30 v Sále Martinů na pražské HAMU na Malostranském náměstí 13, kde se koná Koncert proti totalitě.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
v Sále Martinů na pražské HAMU na Malostranském náměstí 13
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Letos jimi budou například maďarský autor Béla Bartók a jeho Tři burlesky pro klavír v podání vyhledávaného chorvatského klavíristy Danijela Detoniho, specialisty na Bartóka a absolventa výběrové klavírní třídy Lisztovy Akademie v Budapešti, kam byl rodiči poslán jako dítě kvůli válce v bývalé Jugoslávii. Pozoruhodné je uvedení Kvartetu č. 1 Památce Jana Palacha od současného skladatele Pavla Zemka Nováka, který zahrají symbolicky dnešní studenti někdejšímu studentovi Janu Palachovi, od jehož tragické smrti letos uplynulo padesát let. Zajímavou skladbou je výjimečně prováděné Crux pro housle, zvony a tympány Luboše Fišera, kterou autor zkomponoval jako protest proti postupující normalizaci sedmdesátých let. Poprvé zazní na Koncertě proti totalitě i zpěv. Nadaná studentka Tereza Nováková vystoupí s jedním z nejslavnějších současných českých klavíristů a profesorem HAMU Ivanem Klánským a společně přednesou písňový cyklus Klementa Slavického.

Druhá polovina koncertu bude patřit Bohuslavu Martinů, od jehož úmrtí letos uplynulo šedesát let. Zazní tři serenády pro smyčcové a dechové nástroje za účasti zahraničních hostů, kterými budou fenomenální německý houslista Niklas Liepe a slavný francouzský hobojista Jean–Louis Capezzali.

6. ročník se koná 17. listopadu od 19.30 hodin v Sále Martinů pražské HAMU na Malostranském náměstí. Vstup na koncert je zdarma až do naplnění kapacity sálu.

Koncert doprovází výstava dokumentárních fotografií Chtíč po svobodě, fotografa Pavla Hrocha, která se – kromě několika ikonických snímků z listopadu 89 – zaměřuje na první roky po sametové revoluci. Výstava bude volně přístupná v respiriu HAMU na Malostranském náměstí od 17. listopadu do 17. prosince 2019.

Koncert proti totalitě, pořádaný tradičně v den výročí sametové revoluce, připomíná zároveň i Mezinárodní den studentstva, který byl vyhlášen po tragických událostech 17. listopadu 1939. První ročník se uskutečnil v roce 2014 a vystoupila na něm řada známých českých i zahraničních hudebníků. Pořadatelem je pražská Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze.

Další akce v okolí

POST-ROCK FEST Prague #02 2024

28.09.2024 - 28.09.2024
Cross club

Post-rock fest se 28. září vrací na místo činu do pražského Crossu.

Kašpárek v rohlíku rozveselí Butky …

08.09.2024 - 08.09.2024
Galerie Butovice

I když se brány škol už brzy otevřou, zábava v Butky Parku nekončí! V neděli 8. září to společně rozjedeme!

Brunch se značkou Alpro a Benem Cri…

08.09.2024 - 08.09.2024
Praha

Ben Cristovao bude snídat se značkou Alpro a vy se můžete přidat. V Letenském zámečku si v neděli 8. září od 11 hodin s…

Manželské etudy aneb, když manželé …

09.09.2024 - 09.09.2024
Praha

Tři manželské páry, které svedla dohromady právě hudba.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete