Statistika našeho portálu

  • 103 251 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Čermenské folklorní slavnosti

25.06.2016 Dolní Čermná

 Na konci června se každoročně v Dolní Čermné (jedné z největších obcí podorlického regionu v Pardubickém kraji) koná Mezinárodní folklorní festival Čermenské folklorní slavnosti. Zatímco hlavní programová část slavností zahrnující vystoupení většinu souborů se odehrává právě v Dolní Čermné, doprovodný program se děje i v Lanškrouně, Svitavách a v Žamberku.Lidové tance, soutěže, pěvecká…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

 

Na konci června se každoročně v Dolní Čermné (jedné z největších obcí podorlického regionu v Pardubickém kraji) koná Mezinárodní folklorní festival Čermenské folklorní slavnosti. Zatímco hlavní programová část slavností zahrnující vystoupení většinu souborů se odehrává právě v Dolní Čermné, doprovodný program se děje i v Lanškrouně, Svitavách a v Žamberku.

Lidové tance, soutěže, pěvecká vystoupení...

Pro návštěvníky je připravena přehlídka lidových tanců, pěvecké vystoupení tradičních souborů, humorné sportovní disciplíny v tzv. Čermenském Hecboji či vyhledávané Zábavné odpoledne vrcholící Galaprogramem. V závěru festivalu se můžete těšit i na oblíbenou diskotéku a následný bohatý ohňostroj.

Na každý ročník festivalu bývají přizvány i netradiční lidové soubory z cizích zemí. V roce 2011 tak na Čermenské slavnosti zavítal i soubor Spandan z dalekého Ahmedábádu (Indie). Součástí festivalu jsou i různorodé výchovné koncerty pro školy, vystoupení ve vybraných penzionech či výstavky lidových řemesel, spojené často se zábavnými soutěžemi. Čermenské slavnosti probíhají pod záštitou Folklorního sdružení České republiky a Pardubického kraje. 

Čermenské folklorní slavnosti 2016

Dolní Čermná, Lanškroun, Ústí nad Orlicí a Žamberk zanedlouho opět ožijí 28. ročníkem Mezinárodního folklorního festivalu Čermenské slavnosti. Festival odstartuje ve čtvrtek 23. června dopoledne v Ústí nad Orlicí a navečer od 19 hod. v Divišově divadle v Žamberku. V pátek 24. 6. pokračuje festival v Lanškrouně, kde dopolední program začne již v 10 hod. na zámeckém nádvoří koncertem pro školy. Na 17 hod. je pak v zámecké zahradě připraveno Okénko hostů, kde se lanškrounské veřejnosti představí soubory z Jižní Koreje, Lotyšska a Chorvatska.

Sobota 25. června už bude patřit tradičně Dolní Čermné. Ve 14 hod. začíná zábavným odpolednem v Areálu zdraví a sportu Dolní Čermná. Návštěvníky jistě upoutá doprovodný program v podobě jarmarku s dílnami, k vidění i odzkoušení bude řada lidových řemesel, od uměleckého kováře přes tkaní na stavu, modrotisk, výrobu svíček, hrnčířský kruh až ke košíkářství. Vystaveny budou výrobky ze dřeva, textilu, patchwork. Připraveno je i divadélko JÓJO pro děti, hrát budou lanškrounské Hlasy ve tmě s Jiřím Hurychem a všichni se mohou těšit na historický šerm v podání letohradské Balestry.

Hlavní sobotní galaprogram začne v 16 hod. a provede jím moderátor Filip Novotný. Divákům se představí celkem 6 českých i zahraničních souborů. Domácí taneční soubor JITŘENKA z Dolní Čermné, který ve vlastní tvorbě čerpá převážně z regionálních původních pramenů. Snaží se tak oživit dávno zapomenuté tradice, např. v pásmech Čermenské štandrle či Svatojakubská noc. V řadě vlastních stylizovaných pásem si děti formou her a říkadel připomínají stará tradiční řemesla.

Z Jižní Koreje přijede poprvé do České republiky taneční skupina KOREA WTIMES doprovázená hudebníky, kteří hrají na velmi atraktivní typické korejské hudební nástroje, jako jsou bubny, flétny, gongy a další. Celý soubor vystupuje v tradičních korejských šatech.

JARO z Ústí nad Orlicí, jehož repertoár lidové muziky je z větší části zaměřen především na oblast Podorlicka, ale s chutí zahraje z rozsáhlého moravského i slovenského repertoáru nebo z různých částí celého světa.

Dále přijede i HŘEBEČSKÝ TANEČNÍ SOUBOR z Moravské Třebové. V repertoáru souboru jsou hlavně regionální německé tance z Hřebečska.

Do Dolní Čermné zavítá i DUN- DANG a KOKLE orchestr z Lotyšské Dundagy, který je složený ze dvou skupin- taneční a hudební soubor KUD BRODOSPLIT z Chorvatského Splitu, který zahrnuje i mandolínový orchestr, jehož členové společně s taneční složkou vystoupí s překrásnými dalmátskými písněmi i původními tanci v autentických krojích.

Ve 21 hod. návštěvníky čeká velká historická ohňová show a na 23 hod. je připraven slavnostní ohňostroj. "Ať už si vyberete z Čermenských slavností jakýkoliv program festivalu, jste srdečně zváni. Pevně věřím, že i pro Vás to bude hezký a nevšední zážitek," doplnil Petr Ryba.

Festival je pořádán pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Srdečně zvou Městys Dolní Čermná, Město Lanškroun, KC Lanškroun a Spolek Jitřenka.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Úst…

22.10.2024 - 22.10.2024
Mírové náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Ústí nad Orlicí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Úst…

26.11.2024 - 26.11.2024
Mírové náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Ústí nad Orlicí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete