Statistika našeho portálu

  • 103 056 Akcí v kalendáři
  • 5 389 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

10. Mezinárodní konference Moravian 2024 -

11.10.2024 - 13.10.2024 Suchdol nad Odrou

Vážení přátelé, ve dnech 11. – 13. října 2024 se uskuteční v Suchdole n. Odrou setkání, kde se v sérii 17 přednášek zveřejní a zhodnotí nové poznatky o Moravanech, kteří na počátku 18. století emigrovali pro víru otců ze severní Moravy, aby obnovili Jednotu bratrskou v cizině a skrze ni vykonali misijní práci, která se nesmazatelně zapsala do historie. MORAVIAN Historicko – vlastivědná společnost v Suchdole nad Odrou připravuje pro tyto dny zajímavý program.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Jubilejní 10. Mezinárodní konference Moravian s hlavním tématem Emigrace do Herrnhutu 

Ve dnech 11. - 13. října 2024 se koná opět po 3 letech v Suchdole nad Odrou konference s hlavním tématem

Emigrace do Herrnhutu

Je to letos 300 let od útěku prvních Moravských bratří ze Suchdolu, duchovních potomků J. A. Komenského. Známe i přesné datum počátků velkého exilu. Večer 2. 5. 1724, kdy tajně uprchlo prvních 5 mladíků, později nazývaných Fümf Kirchenmänner do exulantského městečka Herrnhut (česky Ochranov) v Sasku.

Slavnostně zahájíme konferenci v pátek 11. října v 10:00. Je připraveno 17 krátkých badatelských přednášek s prostorem pro dotazy, které budou prokládány doprovodným programem, a v pátek večer je uzavře panelová diskuze. Přednášky sledují hlavní téma emigrace i příbuzná témata a dlouhodobý cíl postupně zmapovat životy všech emigrantů misionářů první generace. Vystřídají se řečníci různých profesí a zájmů, profesionálové i laici. Ze zahraničí očekáváme přednášející z Anglie, Německa a Slovenska. Klíčové příspěvky dodá paní Dr. Edita Štěříková, českoněmecká badatelka a současná autorka nejdůležitější literatury v českém i německém jazyce, pro pokročilý věk se bohužel osobně nezúčastní. Dozvíme se také, jak žije Via exulantis, naučná cesta po stopách exulantů Suchdol – Herrnhut, měřící 480 km. Dozvíme se i o nové informaci zapsání Herrnhutu a tří dalších osad na seznam UNESCO.

Pro širokou veřejnost máme zajímavý doprovodný program: sedm výstav, prodej publikací o Moravských bratřích, mnohé velmi vhodné ke zpracování českými médii. Zařazujeme i hudební program: dětský pěvecký sbor Lentilky z Mankovic a písničkáře Jindřicha Černohorského. Navštívíme lesní kostel a Růžový palouček, místa kde se loučili první exulanti se Suchdolem. 

Letos v našem do nedávna jedinečném parku Moravských bratří zasadíme strom a odhalíme pamětní desku J. Kunzovi, misionáři v Grónsku a v Indii. Novinkou bude také odhalení symbolického hrobu dvou významných členů z rodu Schneiderů, pokračovatelů tradice působení Komenského na Suchdolsku.

Součástí konference je zájezd po bratrských památkách v blízkém okolí. Navštívíme, mnozí poprvé, i nedávno vzniklý druhý Park Moravských bratří v Mankovicích, odkud pochází především misionáři z Grónska. Na program konference ještě navazuje nedělní setkání s přednáškou a bohoslužbou v evangelickém kostele, rozloučíme se pak neformálním posezením u kávy, prohlídkou obou muzeí a dalších památných míst v Suchdole n.O.

Dovolte nám prosím přizvat vás opět k popularizaci naší činnosti.

 

 

 

 

 

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Pří…

21.09.2024 - 21.09.2024
Příbor

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Příbora.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Stu…

25.09.2024 - 25.09.2024
Náměstí republiky

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Studénky

Hypnotizér ve Frenštátě | říjen 2024

01.10.2024 - 01.10.2024
Kino Frenštát, Tyršova…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Pří…

26.10.2024 - 26.10.2024
Příbor

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Příbora.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete