Statistika našeho portálu

  • 102 974 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Otevírání a novinky turistické sezóny 2014

První jarní týdny s sebou každoročně přinášejí probuzení stovek zajímavých míst v Čechách i na Moravě, která si po období dlouhých zimních měsíců přichystala pro své návštěvníky zajímavé novinky do nové turistické sezóny. Atlas Česka by Vás rád pozval na ty nejatraktivnější akce, které v následujících týdnech můžete navštívit.

Fotogalerie k článku

První jarní týdny s sebou každoročně přinášejí probuzení stovek zajímavých míst v Čechách i na Moravě, která si po období dlouhých zimních měsíců přichystala pro své návštěvníky zajímavé novinky do nové turistické sezóny. Atlas Česka by Vás rád pozval na ty nejatraktivnější akce, které v následujících týdnech můžete navštívit.

Hrady a zámky jsou připraveny na sezónu
Hrady a zámky jsou připraveny na sezónu a s řadou novinek. 

Probouzení Kutné Hory

Za zvuku rozmanitého cinkání zvonků bude letos oficiálně zahájena turistická sezóna v Kutné Hoře, která již několikátým rokem zve všechny turisty na "Probouzení Kutné Hory". V nezvykle pozdním termínu (26. dubna) se letos slavnostní probouzení jednoho z nejkrásnějších měst naší země ponese v rytmu kutnohorských zvonků, šikovných zvonařů a oddaných zvoníků. Těšit se můžete na komponovaný program plný tradičních staročeských řemesel, procházek historickým jádrem města, speciálních mobilních zvonkoher či bohatého kulturního programu.

Sezóna začíná i cyklistům

I letos se všichni milovníci cyklistiky mohou zúčastnit symbolického zahájení cyklistické sezóny konaného v Nymburce v sobotu 3. května. Další ročník populárního "Cyklootvíráku" provede účastníky malebnou krajinou populárního Kerska, kde si snad žádný z účastníků nenechá ujít ochutnávku slavného postřižinského piva. Pro návštěvníky nebudou chybět ani nezbytné samolepky, startovní tácky, rozmanité soutěže a v cíli pak i drobný dárek. Novinkou letošního ročníku je pak přesun poslední zastávky přímo do areálu zdejšího pivovaru.

Odemykání Vltavy

Blížící se slunečné dny jsou v myslích mnoha z nás spojeny s báječnými vodáckými zážitky na českých a moravských řekách, které se zvolna probouzejí z období zimního spánku. 12. dubna se můžete přijít podívat na symbolické "Odemykání řeky Vltavy", které se v Českém Krumlově koná za každého počasí a přináší možnost první letošní jízdy po našem nejznámějším vodním toku. Naplánovaná trasa má přibližně 12 kilometrů a končí již tradičně v kempu ve Zlaté Koruně. Zde na Vás čeká veselá hudba, tradiční občerstvení či rituální křest nováčků a společný přípitek.

Rodinný výlet na kole patří k oblíbeným turistickým kratochvílím. Máte již cíl?
Rodinný výlet na kole patří k oblíbeným turistickým kratochvílím. Máte již cíl?

 

Pivní sezóna začíná!

V sobotu 26. 4. se na nádvoří Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané koná další ročník "Slavnostního zahájení pivní sezóny", které slibuje den plný zábavy, dobrého jídla a samozřejmě i lahodného zlatavého moku. Vyjma tradičního běhu s dubovým pivním sudem z Bavorska do Chodovaru a naražení prvního sudu nové sezóny se dočkáte i atraktivní barmanské show v míchání drinků, veselého průvodu gastronomů Chodovou Planou či specialit tvořených přímo před Vašima očima na roštech kuchařských mistrů.

Historie na hradě

Dvanáctý dubnový den letos do západočeského města Chebu přitáhne velké množství natěšených návštěvníků, mezi kterými se jistě najde nemalá skupina milovníků historie a vojenské techniky. Letošní zahájení turistické sezóny a "Slavnostní otevření Chebského hradu" totiž bude spojeno s unikátní přehlídkou vojenského arzenálu našich západních spojenců z období druhé světové války. Chybět nebude ani odborný výklad historiků a zapálených fanoušků vojenské historie či možnost příjemného občerstvení v okolních stáncích.

Zavítejte na Mostecko

Neprávem opomíjenou oblastí vhodnou pro netradiční výlet či rodinnou rekreaci je severočeské Mostecko, skrývající mnohé turistické zajímavosti, specifickou krajinu a zajímavou přírodní krajinu. Přesvědčit se o tom můžete již 27. dubna při slavnostním "Zahájení turistické sezóny na Mostecku", které je letos zaměřeno převážně na milovníky cykloturistiky. Z 1. náměstí v Mostě pro Vás pořadatelé připravili dvě různé náročné trati, které Vám představí zajímavá místa v okolí Mostu a nechají nahlédnout do specifik zdejší pestrobarevné přírody.

Festival otevřených sklepů
Festival otevřených sklepů startuje v sobotu 26. dubna

 

Odemykání Českého ráje

Letošní ročník "Zahájení turistické sezóny v Českém ráji" proběhne v sobotu 26. dubna a přináší novinku v podobě přesunu ze Žluté plovárny na Malé Skále do dalšího úseku údolí řeky Jizery. Malí návštěvníci i jejich dospělí rodiče se mohou těšit na oblíbenou vědomostní soutěž, která všechny provede trasou posetou postavami z legendárních českých a moravských pověstí. Na Žluté plovárně se pak můžete těšit na bohatý kulturní program, stánky s občerstvením i dárkovými předměty či populární půjčovnu koloběžek.

Valdštejn na Starých Hradech

Hrad a zámek Staré Hrady patří k nejkrásnějším historickým památkám celého Královehradeckého kraje. Proto Vás s radostí zveme na letošní "Starohradské slavnosti vína", konající se zde v sobotu 12. dubna. Toto symbolické zahájení turistické sezóny se samozřejmě ani letos neobejde bez účasti samotného vévody Albrechta z Valdštejna, jeho bohapusté družiny, ochutnávky lahodných vín z okolních vinohradů, souboje královských mušketýrů, vojenské přehlídky či pohádkového vinobraní pro nejmenší návštěvníky.

Slavnost v Bučovicích

10. dubnový den vychází na letošní rok jako ideální chvíle pro symbolické zahájení turistické sezóny na zámku v Bučovicích. Letošní ročník bude obohacen o "Slavnostní odhalení nově zrekonstruované fontány na zámeckém nádvoří". Těšit se můžete na neobvyklé prohlídky, bohatý doprovodný program a atraktivní vystoupení vojenského uměleckého souboru Ondráš. Neváhejte a přijďte se podívat na slavnostní den v objektu jedné z nejkrásnějších staveb italské renesance na sever od Alp.

Otevřeno vínu

S radostí Vám představujeme další ročník stále oblíbenějšího "Festivalu otevřených sklepů", který se koná průběžně po celý rok na několika místech jižní Moravy. Od soboty 26.4. se díky sklepům v Pavlově, Horních a Dolních Věstonicích, Popicích i Strachotíně přenesete do světa libých chutí a vůní, které Vám zprostředkují řízené degustace, osobní setkání s vinaři, uzenářské specialit či bezproblémová doprava mezi jednotlivými sklepy. Spolu s místními vinaři se těšíme na každého obdivovatele vinné chuti, pro kterého je v rámci festivalu připraven neopakovatelný zážitek pro chuťové buňky i romantickou duši.

Se skřítkem do Litovle

Dvanáctý dubnový den bude letošní den bude letos na střední Moravě zasvěcen "Zahájení turistické sezóny v Litovli", kde na všechny zúčastněné čeká bohatý program plný pohádkových bytostí, kulturních vystoupení, komentovaných prohlídek či delikátních laskomin tradiční moravské kuchyně. Malí návštěvníci jistě ocení cyklostezku skřítka Lesánka plnou zábavných soutěží a úkolů. Romantickou vložkou pak zajisté bude i možnost plavby na loďkách po Nečízu či speciální výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu Arabela.

Na kolech mezi vinohrady

Na kolech mezi Vinohrady


Na kolech mezi Vinohrady

Malebná krajina Uherskohradišťska láká již po staletí nejen milovníky vynikajícího vína, ale stále častěji i vyznavače cykloturistiky, pro které si zdejší organizátoři připravili pro letošní rok slavnostní zahájení sezóny v rámci akce "Na kole vinohrady Uherskohradišťska". Pro malé i velké účastníky je 26. dubna připraven nápaditý program spojený s nabídkou několika atraktivních cyklistických stezek. Kromě toho na náměstích v Uherském Hradišti a Uherském Brodě uvidíte vystoupení folklorních souborů zdejšího regionu, sympatický vinný trh či bohaté občerstvení v populární restauraci Balkán.

Stavění májky v Dřevěném městečku

Velmi rádi Vám představujeme novinky z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které doslova dýchá atmosférou starých časů, lidových tradic a folklorní osobitosti. V letošním roce se můžete těšit na řadu zajímavostí a specifik, které pro Vás připravili zdejší organizátoři. Mezi oblíbené akce však stále patří i "Slavnostní stavění máje", které zde letos můžete navštívit ve čtvrtek prvního května.

Hrad jako z pohádky

S velkým očekáváním se upínají zraky všech turistů a milovníků atraktivních památek k letošnímu "Otevírání jara a turistické sezóny v Hradci nad Moravicí", neboť zdejší organizátoři si pro letošní rok připravili spoustu novinek a zajímavostí. 12. dubna se zde můžete těšit na vystoupení hradeckého dechového orchestru, poslech tibetských mís v Pivovarských sklepech, výstavu plastikových modelářů z Opavy, výcvik služebních a loveckých psů, vzduchovkovou střelnici či třeskuté fotbalové derby. 17. dubna si zde pak nenechte ujít "Slavnostní otevření edukačního centra", které rozšíří programovou nabídku zámku a umožní návštěvníkům "sáhnout" si na rozmanité kapitoly z naší historie doslova vlastní rukou.

Zámek Raduň otevře nové prohlídkové trasy
Zámek Raduň otevře nové prohlídkové trasy

Nové trasy na zámku Raduň

Z novinek letošní turistické sezóny v Moravskoslezském kraji doporučujeme Vaší pozornosti i "Slavnostní zahájení sezóny na zámku Raduň", který nabízí jeho návštěvníkům jedinečnou možnost prohlédnutí doposud nepřístupné trasy vedoucí severním traktem zámku. Těšit se můžete na původní vstupní halu, pánskou kuřárnu a pracovnu, hudební salonek či hostinské pokoje. Tak tedy neváhejte a přijďte si dvanáctý dubnový den prožít odpoledne plné historie, pohádkové architektury a šlechtického romantismu.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

08.09.2024 - 08.09.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

POST-ROCK FEST Prague #02 2024

28.09.2024 - 28.09.2024
Cross club

Post-rock fest se 28. září vrací na místo činu do pražského Crossu.

Dny evropského dědictví 2024 - Olom…

02.09.2024 - 08.09.2024
Olomouc

Začátek září bude v Olomouci opět patřit oslavám Dnů evropského dědictví. I letos si společně užijeme otevřené památky,…

Pilsen Busking Fest 2024 - Plzeň

05.09.2024 - 08.09.2024
Plzeň

Pilsen Busking Fest 2024 se již po jedenácté vrací do ulic Plzně! Těš se na jednu z posledních letních párty, která…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 8. září

Dnes má svátek Mariana

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete