Statistika našeho portálu

  • 102 330 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Veltrusy

Veltrusy

Barokní zámek Veltrusy se nachází v obci téhož jména, která leží v dolním Povltaví kousek od Prahy. Nádherný zámek se řadí mezi nejvýznamnější architektonická díla vrcholného baroka v Čechách.Historie zámkuZámek postavil v 1.čtvrtině 18.století Václav Antonín Chotek. Státní funkce a vzrůst majetku Chotkovi umožnily přistoupit ke stavbě velkorysé koncepce. Zámecké budovy, odstupňované výškově podl…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Veltrusy
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Mělník
Obec
Veltrusy
Telefon

Fotogalerie k článku

Barokní zámek Veltrusy se nachází v obci téhož jména, která leží v dolním Povltaví kousek od Prahy. Nádherný zámek se řadí mezi nejvýznamnější architektonická díla vrcholného baroka v Čechách.

Historie zámku

Zámek postavil v 1.čtvrtině 18.století Václav Antonín Chotek. Státní funkce a vzrůst majetku Chotkovi umožnily přistoupit ke stavbě velkorysé koncepce. Zámecké budovy, odstupňované výškově podle osy od jihu k severu, obklopovaly čestný dvůr. Ten byl uzavřen plotem s alegorickými sochami měsíců a ročních dob, z dílny Matyáše Brauna. Hlavní zámecká budova má tvar válce, z něho paprskovitě vybíhají čtyři jednopatrová křídla a tvoří tak půdorys do písmene "x".

Druhým majitelem zámku se stal syn zakladatele hrabě Rudolf Chotek. Působil ve Vídni ve funkci prezidenta finanční komory, proto se ve Veltrusech roku 1754 uskutečnil první vzorkový veletrh na světě za účasti panovnice Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Díky svým úspěchům Rudolf Chotek rozšiřoval pozemkový majetek a také se rozhodl roku 1764 pro úpravu hlavní budovy zvětšením křídel na dvojnásobek původní délky. Interiéry získaly rokokový vzhled a zámek se přiblížil dnešní podobě. Chotkové vlastnili zámek ve Veltrusech až do roku 1945, kdy přešel do majetku státu.

Podoba zámku

Z čestného dvora se vstupovalo do hlavní budovy reprezentačním schodištěm s balustrády a plastikami nebo salou terrenou v přízemí. Sala terrena má pozoruhodnou štukovou a mozaikovou výzdobu. Zámecké pokoje reprezentačního charakteru jsou v 1. patře budovy. Místnosti jako úvodní sál, japonský a průchozí kabinet, přijímací salón, čínský salón, pánský pokoj, sál Marie Terezie, ložnice jsou vybaveny cenným nábytkem, obrazy, porcelánem a lustry. V okolí zámku se rozkládá rozsáhlý anglický park. V parku jsou empírové a romantické stavby jako Laudonův pavilón, pavilón Marie Terezie, most se sfingou, dórský pavilón. Také v něm lze vidět neogotický mlýn a umělé jeskyně.

V okolí stojí jistě za návštěvu obec Nelahozeves s rodným domem Antonína Dvořáka a zámkem Nelahozeves. Nedaleko odsud se také nachází zřícenina hradu Chvatěruby.

Ubytovat se můžete přímo ve Veltrusech.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Post Bellum: Příběhy našich sousedů…

17.05.2024 - 17.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Závěrečná prezentace projektu

Míša Růžičková: Lesní království 20…

19.05.2024 - 19.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Pohádka

Konkurz 2024 - Mělník

20.05.2024 - 20.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Divadelní představení

Mise za záchranu sadby 2024 - Mělník

20.05.2024 - 20.05.2024
Městská knihovna Mělník

Swap sazenic, osiva a pokojových květin

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 17. květen

Dnes má svátek Aneta

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete