Statistika našeho portálu

  • 102 330 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Velikonoce 2014 v Praze

Praha

Velikonoční období je pro křesťany nejvýznamnějším svátkem v roce, který i pro ateisty přináší dostatek radostí a folklorních lidových zábav. I většina kulturních institucí v České republice si nenechává ujít příležitost k pořádání tématických akcí, které Vám náš průvodce předkládá v přehledné podobě

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Velikonoční období je pro křesťany nejvýznamnějším svátkem v roce, který i pro ateisty přináší dostatek radostí a folklorních lidových zábav. I většina kulturních institucí v České republice si nenechává ujít příležitost k pořádání tématických akcí, které Vám náš průvodce předkládá v přehledné podobě.

Velikonoce 2014 v Praze

Velikonoční trhy na Náměstí Jiřího z Poděbrad

Každý z obyvatel našeho hlavního města má i letos báječnou příležitost připomenout si poetické období Velikonoc návštěvou některého z mnoha velikonočních trhů. K těm nejznámějším patří již tradičně "Velikonoční trhy na Náměstí Jiřího z Poděbrad". 18. a 19. dubna si zde můžete zakoupit výrobky šikovných farmářů z celého Česka. Stánky budou nabyty barevnými kraslicemi, jarními květinami, zapletenými pomlázkami, velikonočními zajíčky a spoustou dobrého jídla. Nezapomeňte ani na Vaše ratolesti, které si užijí kreativní velikonoční dílny.

Velikonoční "Staromák"

Pokud jste si již zvykli na příjemnou procházku historickým centrem Prahy spojenou s návštěvou oblíbených trhů, nebudete o ni ochuzeni ani letos. V průběhu celého dubna se totiž konají "Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí", které patří k největším a nejznámějším trhům konaným v Praze. Těšit se můžete na širokou nabídku tradičního velikonočního zboží, ručně malované kraslice, velikonoční zajíčky a kuřátka, lahodné mazance, jidáše a beránky, ale i stánky s rukodělnými řemeslnými výrobky. Samozřejmostí pak bude i častý hudební zábavný program pro děti i jejich dospělé rodiče.

Staročeský jarmark v Toulcově dvoře

Do hostivařského Toulcova dvora jsme si v průběhu celého roku zvykli jezdit za zajímavými a často i poučnými akcemi určenými pro děti i dospělé. Jednou z nejklasičtějších je "Staročeský jarmark v Toulcově dvoře", který je tradičním jarním setkáním s přírodou, dávno zapomenutými tradicemi a staročeskými řemesly. V Ekologickém středisku hlavního města Prahy budete mít i letos možnost zakoupit desítky drobných předmětů, v malebných dílnách si vyrobit velikonoční pomlázku, řehtačku či píšťalku. K příjemné atmosféře jistě přispějí i jarní písničky či ochutnávka tradičních velikonočních pokrmů – mazanců, jidášů, klobásek a sladkých dobrot. Závěr akce konané 5. dubna pak obstará tradiční vynášení zimní královny Morany.

Velikonoce se zvířátky

Pestrý a nápaditý program si pro své návštěvníky přichystala na sobotu 10. dubna a neděli 11. dubna i trojská Zoologická zahrada. V rámci akce nazvané "Velikonoce v ZOO" se můžete těšit připomínku oblíbených svátků, která Vás přesvědčí o tom, že velikonoční svátky si kromě lidí umí s nadšením užít i naši přátelé z řad zvířecí říše. Největším lákadlem letošního ročníku bude velké velikonoční klání konané v horní části zahrady, velikonoční jarmak na ochozu pavilonu slonů či nápadité velikonoční dílny, které nabízejí možnost vytvořit si kraslice dle vlastní inspirace.

Václavské náměstí v barvách Velikonoc

Velikonoční svátky se slaví po celé naší republice a nejznámější české náměstí samozřejmě není výjimkou. V rámci populárních "Velikonočních trhů na Václavském náměstí" se i letos můžete těšit na barvami hýřící dekorace, připomínající dřívější svátky příchodu jara. V průběhu celého dubna si zde budete moci zakoupit tradiční velikonoční zboží, výrobky šikovných řemeslníků či uspokojit chutě některou z lahodných slaných či sladkých pochutinek. Během několika týdnů se na zdejším improvizovaném pódiu představí i desítky zpěváků, bavičů, hudebních sborů a dalších kulturních umělců.

Velikonoce 2014 v Praze

Putování za tradicí

Jednou z nejočekávanějších akcí letošních velikonočních svátků je setkání "Aspoň na víkend oslav Velikonoce na venkově!", konaná 19. dubna v Národopisném muzeu Musaion. V rámci bohatého programu pro malé i velké návštěvníky se dozvíte jak se slaví velikonoční svátky na českém venkově i v jiných zemích, prozkoumáte novou výstavu zaměřenou na život obyvatel českého venkova, zkusíte si vyrobit vlastní pomlázku, nazdobit sváteční kraslici či se seznámíte na vlastní oči s uměním řemeslných mistrů.

Praha plná Velikonoc

Ve výčtu akcí konaných na území našeho hlavního města v období velikonočních svátků bychom neměli vynechat ani méně známé setkání a trhy, které se o pozornost návštěvníků ucházejí až v posledních pár letech či dokonce zcela premiérově. Jedním z nejzajímavějších je "Velikonoční oslava na Náplavce", kde se v jednotlivých stáncích dočkáte obvyklých velikonočních pochutin, nezbytných folklorních pomůcek či bohatého kulturního programu. Co nejsrdečněji bychom Vás pak rádi pozvali na "Velikonoční jarmark ve Kbelích", konaný 12. dubna. V rámci jarního setkání s přírodou, tradicemi a řemesly si budete moci v některé z improvizovaných dílniček vyrobit autentické velikonoční předměty, nakoupit drobné dárečky, shlédnout tématickou pohádku, zazpívat staročeské písničky či ochutnat vybrané velikonoční pokrmy. Chybět nebude ani vynášení Moreny a vítání jara. Třináctý dubnový den bychom pak Vaší pozornosti rádi doporučili i "Zdobení velikonočních kraslic", konané v národopisném muzeu Musaion.



Zajímavé akce v okolí

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Malý princ 2024 - Praha

17.05.2024 - 17.05.2024
Divadlo Hybernia

Literárně – hudební představení na motivy alegorického příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéry

UlitaFest 2024 - Praha

18.05.2024 - 18.05.2024
Na Balkáně 2866/17a,…

Ponořte se pod hladinu moře! Poznejte krásy podvodního světa, neztraťte se v Bermudském trojúhelníku, přemožte žraloka.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 17. květen

Dnes má svátek Aneta

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete