Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na vinobraní 2018

Letošní horké letní měsíce nechaly vinné hrozny dozrát do sladké plnosti a vybrané chutě, která potěší všechny milovníky lahodného vína a produktů s ním spojených. Konec léta proto našim čtenářům i letos zpříjemníme pozvánkou na rozmanitá vinobraní, která v nadcházejících týdnech vypuknou ve všech koutech naší země.

Letošní horké letní měsíce nechaly vinné hrozny dozrát do sladké plnosti a vybrané chutě, která potěší všechny milovníky lahodného vína a produktů s ním spojených. Konec léta proto našim čtenářům i letos zpříjemníme pozvánkou na rozmanitá vinobraní, která v nadcházejících týdnech vypuknou ve všech koutech naší země.

Vinobraní 2018

Praha

V Praze se můžete těšit na několik akcí spojených s ochutnávkou letošního vína, které se čím dál častěji stává vyhledávaným artiklem pro mladou i starší generaci labužníků a degustátorů. Osobní setkání přímo s vinaři zažijí všichni účastníci "Vinobraní v Edenu", které potěší více než 15 prodejními stánky, živou cimbálkou či řízenou degustací vín. Tipem pro milovníky vína všech věkových kategorií bude letošní "Vinobraní v Letňanech", které o nadcházejícím víkendu láká do malebné Staré Návsi. Již popáté si pak autentickou moravskou atmosféru naplno vychutnají návštěvníci "Vinobraní v klášteře", které láká do zahrady Domova Sv. Karla Boromejského na dobré víno a moravskou muziku v čele s Jožkou Šmukařem. Zapomínat bychom neměli ani na "Tradiční Svatováclavské vinobraní na Pražském hradě", které se za poslední roky stalo významnou kulturní i společenskou událostí. Tradiční "Vinobraní na Grébovce" se letos zaměří na symbolický význam oslav 100. výročí založení Československé republiky a zrekapituluje překvapivým způsobem i dějiny českého vinařství.


Středočeský kraj

V okolí Prahy si geograficky různorodá krajina udržuje pro návštěvníky kouzlo a poetiku atraktivního a vděčného kraje, který ve spojení s návštěvou některé s kulturních akcí přímo láká k víkendové návštěvě. Již více než tři století mohou návštěvníci ochutnávat víno ze zámectví Kačina, které zve i letos na "Krajské dožínky a vinobraní". Poutavou historii i nevšední přítomnost prožijí na vlastní kůži všichni návštěvníci "Vinobraní v muzeu Mělník", které zve výjimečně otevřeného degustačního sklepa. Možná nejstarší a zároveň největší slavnostní vína a vinařství v celé republice je již stovky let "Mělnické vinobraní", které láká na bombastické jarmarky, desítky stánků s burčákem, gastronomické speciality či autentické hudebníky. Mezi letošní vinařské slavnosti ve Středočeském kraji se nám umě propašovaly i "Slavnosti piva v královském pivovaru Krušovice", které druhou zářijovou sobotu rozkvetou chmelem, energií nabitou atmosférou či hudebními rytmy. Pestrou nabídku vynikajících vín, medoviny či burčáku pak slibuje letošní "Máslovické posvícenské vinobraní". Jednou z pozdějších akcí je letošní "Karlštejnské vinobraní", které na konci září láká na rytířská klání či příjezd císaře Karla IV. Chybět nemůže ani pozvánka na "Zámecké vinobraní v Domousnicích", které se letos koná již popáté.


Jihočeský kraj

V jižních Čechách se v nadcházející dekádě koná několik pozoruhodných akcí lákajících na ochutnávku dobrého vína či degustaci z letošní chmelové úrodu. Tím druhým případem bude populární "Septemberfest v Horní Plané", který je přezdíván jako mezinárodní slavnost malých pivovarů. Nádherné Prachatice lákají o nadcházejícím víkendu k "Eno-gastronomické přehlídce", která potěší pestrou nabídkou sýrů, ryb, zvěřiny či lahodného vína. To nejlepší z letošní vinné produkce si budete moci vychutnat při "Táborských setkáních", kde zažijete i tradiční bujaré veselí v baště středověkého husitství.


Plzeňský kraj

O tom, že i v západních Čechách si můžete užít letošní úrodu kvalitního vína Vás bezesporu přesvědčí na "Plzeňském festivalu vína 2018", který láká na dvoudenní veselici s bohatým kulturním i gastronomickým programem. Velkou popularitu si získaly i "Dožínky v Plzni", které potěší kuchařskými show, ochutnávkou vína, fotokoutkem pro děti či přehlídkou zemědělské techniky. Autentickou atmosféru v prostředí středověkého kláštera přináší další ročník "Slavností vína a medu v Kladrubech", který láká na prodej sudových a lahvových vín či včelařskou výstavu s možností zakoupit si med a medovinu. Na konci září si pak nezapomeňte vychutnat i skvělé víno a lahodné mošty při jubilejním desátém ročníku "Slavností jablek", které poutá pozornost i soutěží o nejlepší sladký jablečný moučník.

 

Karlovarský kraj

Karlovarský kraj sice nepatří k největším vinařským oblastem v naší republice, ale to nic nemění na skutečnosti, že i zde žije mnoho milovníků dobrého vína. Ti všichni mají možnost zúčastnit se "IV. Festivalu vína Seeberg ve Františkových Lázních", který nabízí lákavou trojkombinaci - víno, hrad a zpěv, okořeněnou ještě ukázkami starobylého sklářského řemesla. Již podvanácté pak srdečně zveme i na "Vinobraní na hradě Loket", které se letos koná pod vstřícným mottem - k lidskému štěstí a k úsměvné radosti patří prostřený stůl, vína a přátelé. V malebném Ostrově se i letos koná populární a vyhledávaná "Michaelská pouť", která potěší nejen účastí bavičů a hudebníků, ale i představením toho nejlepšího z letošní úrody vína z celé naší republiky.

Vinobraní 2018


Ústecký kraj

Nečekaně i v Ústeckém kraji můžeme pozvat naše čtenáře na několik zajímavých akcí spojených s vinobraním a následnou ochutnávkou toho nejlepšího z letošní sklizně. Velmi rádi tak činíme v případě "Habanero vinobraní 2018 v Litoměřicích", které slibuje nejen skvělé a lahodné víno, ale i spoustu atraktivních hudebních hostů. Netradiční formát bude mít letos i "Offroadsafari stezka révy za vínem Českého středohoří", která všem účastníkům nabídne možnost projet se po místních vinicích a seznámit se s tradicemi pěstování vína v této nečekané lokalitě. V rámci naší pozvánky si zaslouží zmínku i populární "Den otevřených dveří v pivovaru Velké Březno", který letos potěší nejen nápaditou ochutnávkou piva, ale i vystoupením známé hudební kapely Yo Yo Band. Konec září bude v Mostě ve znamení "Jablečných slavností", které lákají nejen na kvalitní mošt, ale i dobré víno či lahodnou pálenku.


Liberecký kraj

Ačkoliv severovýchodní Čechy nepatří zrovna k baštám vinařů ani pěstitelů vinné révy, vyhledal pro Vás Atlas Česka několik poutavých akcí spojený s ochutnávkou toho nejlepší z letošní tuzemské úrody. Spojení cimbálové muziky s koštem vína slibuje "III. Den vína a burčáku", který letos potěší i nápaditým průvodem krále Karla IV. s družinou. Spoustu dobrého jídla a pití nabídne letošní "Myslivecký jarmark na hradě Houska", který nabídne i přehlídku nevšedních mysliveckých aktivit. Lahodné víno kombinované s chutnou zvěřinou a tradiční přehlídkou myslivosti přináší letošní "Svatohubertská slavnost na Valdštejně", která potěší i ukázku výcviku dravců či přehlídkou loveckých psů. Výjimečnou akcí letošního podzimu budou "Oslavy Ještědu", které jistě přilákají stovky natěšených návštěvníků, zvědavých nejen na technické zvláštnosti místní ojedinělé stavby, ale i na ochutnávku gastronomických pochoutek a lahodného vína.


Královehradecký kraj

Do Královehradeckého kraje přijíždějí návštěvníci obdivovat mnohá architektonická díla či přírodní scenérie, zároveň si však mohou vychutnat některé ze společenských akcí spojených s ochutnávkou dobrého vína či gastronomických pochoutek. Všechny naše čtenáře bychom velmi rádi pozvali na "Mlynářský a řemeslnický den v Podorlickém skanzenu", který představí ukázky starobylých řemesel okořeněné ochutnávkou lahodného vína. To nejlepší z letošní vinné produkce pak všem zájemcům představí i prodejci na "Farmářských trzích v Náchodě", které se pravidelně konají na Masarykově náměstí.


Pardubický kraj

Velmi rádi zveme naše čtenáře do skanzenu na Veselém kopci, který o nadcházejícím víkendu potěší "Posvícením v souboru lidových staveb". Těšit se můžete na přípravu posvícenského pečiva, malý jarmark či bohatý doprovodný kulturní program. Lahodné víno z letošní sklizně nabídnou všem zájemcům i organizátoři "Starodávného jarmarku v Litomyšli", který umožní i zakoupit si některý z ručně vyráběných předmětů či shlédnout kulturní program u pódia u Morového sloupu. Dobré víno a zvláště speciality z jedné z nepopulárnějších příloh přinese letošní ročník "Bramborové soboty", která potěší ochutnávkou speciálních jídel či výletem do historie pěstování a použití brambor.



Kraj Vysočina

Kraj Vysočinaj sice nepatří k nejvyhlášenějším vinařským oblastem u nás, ale i tak si zde lze na několika podzimních akcích vychutnat skvělé výsledky práce těch nejlepších českých i moravských vinařů. Platí to například o "Hodové afterparty ve Velké Bíteši", která spojí známé hudební rytmy s živelnou zábavou. Připomínkou poutavého života našich předků s ochutnávkou lahodného vína bude "Netradiční seznámení s první republikou", které se během poloviny září bude konat ve Žďáru nad Sázavou. Regionální farmářské produkty kombinované s nabídkou toho nejlepšího z letošní vinné produkce přináší letošní "Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem", kde můžete očekávat i kuchařskou show či dětskou olympiádu.


Jihomoravský kraj

Na jižní Moravě můžeme navštívit v nadcházejících týdnech mnoho vinařských akcí, které plně odpovídají významu a vedoucí roli této oblasti mezi pěstiteli i konzumenty vína a vinných výrobků. Poutavým festivalem vín, gastronomie a lokální kultury budou i letos "Pálavské slavnosti", které přilákají několik stovek natěšených návštěvníků. Slavnostní atmosféru pro všechny vinaře a konzumenty vína slibuje letošní "Národní soutěž vín Znojemské podoblasti", která nechá ochutnat na více než 200 vín z okolních vinic. Celodenní zábavnou akci pro malé i velké spojenou s ochutnávkou vynikajícího letošního vína nabízí akce "Bavíme se na Vinohradech", konaná v Brně. Zapomínat bychom neměli ani na "Znojemské historické vinobraní", které potěší návštěvou některého z dávných panovníků a vykouzlí úsměv na tváři většiny návštěvníků vtipným divadlem či lahodným vínem. Popít dobrého vína a zazpívat si k tomu některou z tradičních písniček mohou pak všichni účastníci "Festivalu písní nejen z vinohradů v Miloticích". Mezi cykloturistickými akcemi pak vybíráme "Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska", který by měl za svůj život absolvovat alespoň jednou každý opravdový milovník vína. Chybět nemůže ani pozvánka na "Burčákové slavnosti v Hustopečích", které zde probíhají nepřetržitě již od roku 1994. Putování mezi vinnými sklepy pak slibuje "Burčákový pochod v Miloticích", lákající do malebné oblasti Hodonínska.

Vinobraní 2018


Olomoucký kraj

Také v Olomouckém kraji teče na podzim víno proudem a z oken domů se line lahodná vůně koláčků a dalších regionálních pochoutek. To nejlepší z letošní produkce Vám nabídnou prodejci v rámci "Farmářských trhů v Jeseníků", které se již tradičně konají na Masarykově náměstí. Období babího léta bývá spojeno i s vychutnáním si lahodného vína či umě natočeného piva, což Vám naplno umožní "Pivní maraton v Přerově", počínající v polovině září. Závěrečná pozvánka pak míří na nově otevřené stezky pro cyklisty, které jsou zakomponovány do akce "Jesenicko rájem bikerů", a které na mnoha místech nabízejí možnost zastavení a ochutnání některých produktů z letošních vyzrálých hroznů.

 

Zlínský kraj

Také Zlínský kraj patří k předním regionům věnujícím se i díky své poloze pěstování vína a stáčení těch nejlepších odrůd. Milovníci tohoto nápoje králů a císařů si jistě nenechají ujít další ročník "Národní soutěže vína slovácké podoblasti v Uherském Hradišti", která startuje již o nadcházejícím víkendu. Úžasný zářijový víkend můžete strávit v Uherském Hradišti na "Slováckých slavnostech vína a otevřených památek", který bude jedinečnou akcí snoubící temperament lidových tradic a pestrost slováckých krojů. Při troše štěstí se zde budete moci potkat i s některými členy naší redakce. Spoustu lahodných nápojů ze švestek i révy vinné můžete ochutnat v druhé polovině září při "Dni otevřených dveří s likérkou Jelínek - Vizovice" v krajském městě Zlíně.


Moravskoslezský kraj

K nejtradičnějším vinařským akcím na severní Moravě patří již pravidelně "Burčák fest na hradě Starý Jičín", který sem přináší nejen první letošní víno, ale i spoustu kulturního vyžití pro malé i větší návštěvníky. Vychutnat si lahodnou skleničku z letošní úrody můžete při "Ostravském ovínění", které spojuje chuť vína s vybranými gastronomickými pokrmy od těch nejlepších kulinářů z Ostravy i okolí. Konec měsíce září pak potěší všechny milovníky vína tradičními "Burčákovými hody na hradě Starý Jičín", které jsou hojně zásobeny čerstvým burčákem dovezeným přímo od vinaře.



 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

19.05.2024 - 19.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 19. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete