Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Akce na státní svátek 17. listopadu 2019

Atlas Česka by si spolu se svými čtenáři rád připomněl "Den boje za svobodu a demokracii", který se symbolicky pojí i s Mezinárodním dnem studenstva. Ačkoliv letošní rok vychází tento významný státní svátek na neděli, nic to neubírá ze jeho atraktivity a široké nabídky pořádaných akcí. Přesvědčit se o tom můžete v naší tradiční pozvánce.

Fotogalerie k článku

Praha

Stylovou připomínkou listopadových událostí z roku 1989 bude Slavnostní koncert v KC Novodvorská, který potěší pražským Te Deum od Petra Erbnea či vystoupením smíšeného sboru a orchestru Pedagogické fakulty UK. V předvečer státního svátku věnovaného svobodě a demokracii se můžete přijít podívat na satirické pásmo Noci divadel Na Fidlovačce, které si do svého podtitulu umístilo symbolické prohlášení - Diváci všech zemí, spojte se! V sobotu 16. listopadu si v rámci akce Letná pro demokracii! můžete zavzpomínat na atmosféru lidské vzájemnosti z roku 1989 a vyjádřit se i k aktuálnímu politickému dění. Státní svátek však láká i na nepolitické akce, mezi kterými upozorňujeme na E-Salon 2019, který láká do Letňan na expozici automobilových a motocyklových vozů. Pár dnů před samotným státním svátkem pak vystoupí jeden ze symbolů tehdejší revoluční doby při Koncertu Jaroslavu Hutky aneb Třicet let poté. Slavnostním večerem k výročí listopadových událostí s kulturním podtextem bude letošní Čtení z cely, které láká k návštěvě Nuselské radnice. Netradiční oslavou bude i setkání na Národní třídě, které si jako podtitul vzalo osvědčené heslo Díky, že můžeme. Hudební fanoušci pak jistě ocení vystoupení několika vynikajících umělců na Koncerte proti totalitě, konaném na Malostranském náměstí. Po celý sváteční den bude všem zájemcům Otevřena zdarma Národní galerie v Praze, která láká do všech budov a expozic. Dlouhé pásmo hudebních vystoupení a občanských projevů učiní z Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí centrum oslav spojených s výročím 30 let svobody a demokracie. Chybět nemůže ani pozvání na Sametové posvícení, které bude satirickým průvodem masek s bohatým doprovodným programem.

Středočeský kraj

V okolí Prahy si letošní 17. listopad můžete připomenout například Lampionovým průvodem centrem Berouna, který potěší ohňovým překvapením v podobě slavnostního ohňostroje. Bohatý hudební i navazující kulturní program slibují Oslavy 17. listopadu v Kutné Hoře, které potěší i koncertem Leška Semelky na Palackého náměstí. Slavnostní koncert s předáním čestného občanství Městyse Karlštejnu proběhne u příležitostí státního svátku pod názvem Pocta 17. listopadu. Příznivci vážné hudby pak jistě ocení Slavnostní koncert k 30. výročí Sametové revoluce, na kterém zazní chorály a písně k českým patronům.

Jihočeský kraj

Listopadové události roku 1989 zanechaly výraznou stopu i v Jihočeském kraji, o čemž se můžete přesvědčit například při Výstavě Listopad 89 v Týně nad Vltavou, která vychází ze sbírek zdejšího Městského muzea. Rodiny s dětmi pak jistě ocení tip na volnou neděli v podobě Zážitkového parku Zeměráj, který se nachází nedaleko Písku. Jediná Filmová zbrojnice v Evropě, kde můžete fotografovat i zkoušet jednotlivé kousky se nachází v Táboře a čeká na Vaši podzimní návštěvu. Sympatickým unikátem přitahujícím pozornost je i Muzeum Milevských maškar, které připomíná blížící se tradice masopustních průvodů.

Plzeňský kraj

Letos si připomínám třicáté výročí od listopadových události roku 1989, které otočili dějinným kormidlem směřování naší společnosti. V rámci Plzeňského projektu Cesta svobody si připomenete významné události prostřednictvím besed s pamětníky, koncerty či uměleckými instalacemi. Výstavou fotografií a koncertem Pavla Šporcla si Oslavy města Klatovy připomenou třicáté výročí Sametové revoluce. Hudební fanoušci jistě ocení Koncert k 30. výročí Sametové revoluce, který uvítá mezzosopranistku Lucii Hilscherovou či Dívčí akademický sbor. Pozornost našich čtenářů si jistě zaslouží i Oslavy 30 let od Sametové revoluce v podobě Retroprocházky Plzní, které se konají o nadcházejícím víkendu. K volné neděli patří i dobré víno a proto přijměte naše pozvání na Svatomartinský košt, který láká do západočeské metropole.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji si výročí 30 let od znovunabytí svobody můžete připomenout při Setkání s mons. Václavem Malým, které se koná v Karlových Varech. Pozornost si pak jistě zaslouží i Sametové výročí v Chebu, které zahrnuje několik desítek atraktivních akcí. V sokolovském kině pak můžete zhlédnout zajímavé pásmo filmů a dokumentů upomínajících na výročí Sametové revoluce.

Ústecký kraj

Také v Ústeckém kraji si nadcházející třicáté výročí listopadových událostí připomeneme několika zajímavými akcemi. Týká se to například Kulturního programu Dne boje za svobodu a demokracii v Chomutově, který bude mít oficiální i méně formální část. O poznání uvolněnější atmosféru pak zažijí všichni účastníci Soutěžní přehlídky taneční gala v Chomutově, která bude soutěžní přehlídkou ve sportovním tanci. Neformální, ale přesto slavnostní večer pro všechny milovníky svobody můžete zažít při návštěvě Třiceti let svobody v Lounech. Sportovní fanoušci jistě ocení letošní Sametový přebor v Krásném Dvoře, který svátek svobody připomene zábavným během podle orientační mapy.
Výstavy, koncerty a slavnostní průvod k připomenutí 30. výročí Sametové revoluce slibuje program Není nám to jedno, který proběhne v Děčíně.

Liberecký kraj

Oslavnou připomínku nabytí svobody a všech občanských práv přináší Vzpomínková akce Liberec 89, která potěší slavnostním zasedání městského zastupitelstva s významnými pamětníky či výstavou velkoformátových panelů s fotografiemi. Zajímavým tipem na sváteční odpoledne je účast na World Dance Championship v centru Babylon, které je otevřeným tanečním mistrovstvím světa, kterého se účastní na tři tisíce tanečníků z celého světa. Málokterá akce konaná na státní svátek má tak dlouhou akci jako Bleší trhy Tuhaň, které jsou pomyslnou burzou přezdívanou i jako Čurdovo pivo na upomínku po osmipromilovém řidiči, místním rodáku. Rodiny s dětmi pak jistě ocení možnost návštěvy zábavního parku Tři věže v Harrachově, kde se můžete těšit na pohádky, zábavu a poznání.

Královehradecký kraj

Mezi nejzajímavější akce upomínající na získání svobody a demokracie v Královehradeckém kraji bude bezesporu patři pásmo Připomínáme si Sametovou revoluci v Náchodě, které potěší bohatým programem pro děti i dospělé či vystoupením Jiřího Dědečka. Víkendová akce Advent nanečisto v Kuksu zaplní zdejší barokní areál několika desítkami prodejních stánků, které umožňují jednu z možností jak zakoupit chybějící vánoční dárky, na které je nejvyšší čas. Mnoho zajímavých akcí připravilo pro místní obyvatele Slavnostní pásmo v Hradci Králové, které na jeho autenticitě pracovalo ve spojení s organizací Post Bellum. Milovníky sladkého života a obzvláště čokoládových pamlsků zveme na Svatomartinské čokoládobraní, které tuto neděli vygraduje na Starých Hradech.

Pardubický kraj

Z několika zajímavých akcí spojených s oslavami získání svobody a demokracie ve východních Čechách upozorňujeme na program Slavíme 30 let svobody a demokracie v Litomyšli, který započne u sochy Bedřicha Smetany. Zajímavou připomínkou listopadových událostí před třiceti lety ve východočeské metropoli bude Sametová revoluce znovu v Pardubicích, která láká na nespočet nápaditých akcí. Demokracii považujeme za zcela samozřejmou formu vlády, což však ještě před třiceti lety rozhodně nebyl každodenní obrázek a nad naším státem ležel spíše šedivý přízrak totality. O změně k novému zřízení bude nejlépe vypovídat blížící se Chrudimské připomínání Sametové revoluce, které bude mít mnoho zajímavých podob. Zajímavým tipem na sváteční výlet bude i Smetanova výtvarná Litomyšl, která potěší každého milovníka umění.

Kraj Vysočina

Také na Vysočině si o nadcházejícím víkendu připomenou události Sametové revoluce, která otočila kolem našich moderních dějin směrem k demokracii a liberálním svobodám. V Jihlavě zaujme nápaditý program s nevšedním názvem Ty bláho, fakt přišli!, který zahrnuje výstavy, happeningy či Zeď svobody. Konferenci pro širokou veřejnost přináší Třicáté výročí Sametové revoluce v Havlíčkově Brodě, které se zúčastní Jiří Suk či Prokop Tomek. V Třebíči bychom pak rádi upozornili na výstavní pásmo Sametová revoluce na púdě, které je k vidění již od letošního května. Rodiny s dětmi bychom pak o nadcházejícím svátku rádi pozvali do Centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem, kde se děti vyřádí a rodiče zakoupí některý z chybějících vánočních dárků.

Jihomoravský kraj

Také na jižní Moravě si zdejší občané budou připomínat výročí 30 let od vypuknutí Sametové revoluce. Originálním způsobem jej připomene Sametový Mikulov, který na místní náměstí pozve bigbeatovou kapelu. Příjemným tipem na sváteční den může být pozvání na Jízdu retro Karosou, která Vás proveze za mírovými slavnostmi, sídlišti či normalizační diskotékou. Třicetileté období svobody oslaví též v druhém největším městě naší země při Slavnostech svobody v Brně. Celodenní oslavy svátku nabytí demokracie vygradují Lampionovým průvodem v Břeclavi, který rozzáří nebe nad městem i bohatým ohňostrojem. Za pozvání stojí i kampaň Nezapomeňme, která zaujme multimediální instalací v centru Brna.

Olomoucký kraj

Zřejmě největší připomínkou třicátého výročí od událostí Sametové revoluce bude Kulturní festival Sametová noc, která proběhne v historickém centru Olomouce. Rozmanitý večer stejně jako květnatá byla i revoluce slibuje Kulturní festival Svobodná Olomouc, který bude plný společenských i pietních akcí. Po celý víkend můžete navštívit speciální program Noci divadel v Olomouci, který z pohledu divadelníků reagují na výročí událostí Sametové revoluce. Rádi zveme i na klavírní koncert a vystoupení pěveckého sboru Proměny, vystupující v rámci Oslav 30. výročí Sametové revoluce v Prostějově.

Zlínský kraj

Ke státnímu svátku nepochybně patří i duchovní rozjímání, které si můžete vyzkoušet při Setkání s biotronikou, jehož průběh ovlivňujete sami svými dotazy. O víkendu vygraduje v Kroměříži Vědecký festival Týden vědy a techniky, který je zastřešován Akademií vědy ČR a zahrnuje přednášky, výstavy a dny otevřených dveří. Zajímavý a důstojný program připomínající Sametovou revoluci ve Vsetíně nabídne zdejší město i s atraktivním videomappingem a pietním aktem. Desítky zajímavých akcí slibuje i Zlínské vzpomínání na Sametovou revoluci, které vyvrcholí o nadcházejícím víkendu. Opravdovým unikátem pak bude Sametová revoluce ve Slováckém muzeu, která odstartovala teprve před několika dny.

Moravskoslezský kraj

Oslavy získání svobody nad totalitním systémem budou mít ve všech krajích naší země svou nezaměnitelnou podobu. Na severní Moravě bychom rádi upozornili na Sametový ohňostroj na hradě, který láká k výletu do atraktivního prostředí Slezskoostravského hradu. Rodiče s dětmi i širokou veřejnost rádi zveme na Výrobu lampionů a průvod městem, připomínající letošní výročí nabití svobody v Opavě. Vyvrcholením několikadenních oslav bude program Sametova!!! na Masarykově náměstí v Ostravě. Rádi naše čtenáře zveme i na Oslavy Sametové revoluce po třiceti letech ve Frýdku Místku, jejichž součástí bude divadelní představení či hudební koncerty. V rámci Martinského trhu a lampionového průvodu v Bílovci můžete oslavit třicetileté výročí Sametové revoluce a vychutnat si dobré občerstvení.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

19.05.2024 - 19.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 19. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete